Wykonanie
Tym razem pomysł na zdrowy obiad. Wszyscy moi domownicy zjedli go ze smakiem, a to dla mnie jest dość ważny wyznacznik.Totalna improwizacja z tego co miałam w lodówce. Okazało się, że
tymianek i
kurkuma dobrze się komponują z
orzechowym posmakiem quinoi.Składniki:szklanka ugotowanej komosy ryżowej4 plastry z piersi z
indykacukinia2
marchewkisuszony
tymianek (ok 1 łyżki)świeży
tymianek (ok. 1 łyżki)sok wyciśnięty z połowy
cytrynykurkuma (1 łyżeczka)1 ząbek
czosnkusólolej rzepakowyMięso pokroić na małe kawałki,
marchew obrać i pokroić na plasterki,
cukinię pokroić w pół -plastry.Na rozgrzaną patelnię wlać ok 1 łyżkę
oleju, wycisnąć
czosnek i lekko go posolić. Wrzucić
indyka, chwilę o podsmażyć a następnie dodać warzywa. całość polać
sokiem z cytryny i posypać suszonym
tymiankiem i
kurkumą . Wymieszać delikatnie i smażyć aż
mięso się zetnie a warzywa podsmażą, lecz zostaną chrupkie.
Kiedy
indyk z warzywami będą gotowe, dodać ugotowaną wcześnej quinoę (sposób na gotowanie quinoi przy poprzednim wpisie z
sałatką z
awokado i
mozarellą).Wszystko wymierzać, chwilę podsmażyć. Można posolić. Posypać przed podaniem świeżym
tymiankiem.Smacznego!