ßßß Cookit - przepis na Pikantna surówka z paluszków krabowych

Pikantna surówka z paluszków krabowych

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 28 października 2015
W kuchni mojej mamy nigdy nie było owoców morza i zapewne dlatego dopiero teraz odkrywam uroki smaku owoców morza. Pamiętam gdy byłam nastolatką i w sklepach pojawiały się pierwsze produkty z owoców morza to z ochotą je próbowałam i już wtedy polubiłam paluszki krabowe, lecz dopiero niedawno skosztowałam surówki z paluszkami krabowymi, która okazała się rewelacyjna.
jedno opakowanie paluszków krabowych, tj. około 200g
jedna puszka kukurydzy
jedna papryka czerwona
zielone liście kruchej sałaty lub botwinka
dwa większe surowe buraki
majonez
śmietana
jeden duży ząbek czosnku
jedna papryczka chili
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, mild chili
Przygotowanie surówki jest proste w miarę szybkie.
Przygotowania rozpoczynamy od odcedzenia kukurydzy z puszki.
Do średniej miski wrzucamy liście sałaty lub botwinkę – ja kupuję gotową mieszankę poszatkowanych w cienkie paski buraki z liśćmi botwinki – jeżeli takowej nie znajdziecie, to wybierając zielone liście kierujcie się by były kruche, ale nie wybierajcie pekińskiej – lepsza będzie gotowa mieszanka zielonych sałat.
Jeżeli macie gotowe poszatkowane buraki to mniej pracy, jeżeli natomiast będziecie sami szatkować buraki, to należy je obrać ze skórki i poszatkować w cienkie długie paski.
Do miski z liśćmi i burakami dorzucamy odcedzoną kukurydzę.
Paprykę oczyszczamy z gniada z nasionami i szatkujemy w mniejszą kostkę i dorzucamy do miski.
Papryczkę chili siekamy w drobną kosteczkę – jeżeli nie lubicie bardzo ostrych smaków to przed poszatkowaniem papryczki oczyśćcie ją z nasion i poszatkujcie samą papryczkę i dorzućcie do miski.
Następnie najwięcej pracy zajmie nam przygotowanie paluszków krabowych – możecie je porwać na cienkie paski lub też poszatkować jak buraki- cienkie długie paseczki i wrzucamy na wierz do miski.
Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu do surówki: do salaterki lub mniejszej miski wkładamy cztery płaskie łyżki majonezu i tyle samo śmietany. Dorzucamy do tego wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy do miski z majonezem i śmietaną. Następnie dodajemy sól i pieprz świeżo mielony i dokładnie mieszamy i polewamy z wierzchu surówkę.
Możecie surówkę wymieszać z sosem lub też zostawić ją na wierzchu surówki.
Surówkę należy najlepiej zjeść tego samego dnia, najpóźniej dnia następnego. Buraki puszczą sok, sałata / botwinka nasiąknie wilgocią i będzie miękka – przez co surówka utraci cały swój urok kruchych warzyw.
Smacznego!
Polecam inne kruche surówki:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/10/28/pikantna-surowka-z-paluszkow-krabowych