Wykonanie
By MagicPot, 28 października 2015W kuchni mojej mamy nigdy nie było
owoców morza i zapewne dlatego dopiero teraz odkrywam uroki smaku
owoców morza. Pamiętam gdy byłam nastolatką i w sklepach pojawiały się pierwsze produkty z
owoców morza to z ochotą je próbowałam i już wtedy polubiłam paluszki
krabowe, lecz dopiero niedawno skosztowałam surówki z paluszkami krabowymi, która okazała się rewelacyjna.jedno opakowanie paluszków
krabowych, tj. około 200gjedna puszka
kukurydzyjedna
papryka czerwonazielone liście kruchej
sałaty lub
botwinkadwa większe surowe
burakimajonezśmietanajeden duży ząbek
czosnkujedna
papryczka chiliprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
mild chiliPrzygotowanie surówki jest proste w miarę szybkie.Przygotowania rozpoczynamy od odcedzenia
kukurydzy z puszki.Do średniej miski wrzucamy liście
sałaty lub
botwinkę – ja kupuję gotową mieszankę poszatkowanych w cienkie paski
buraki z liśćmi
botwinki – jeżeli takowej nie znajdziecie, to wybierając zielone liście kierujcie się by były kruche, ale nie wybierajcie pekińskiej – lepsza będzie gotowa mieszanka
zielonych sałat.Jeżeli macie gotowe poszatkowane
buraki to mniej pracy, jeżeli natomiast będziecie sami szatkować
buraki, to należy je obrać ze skórki i poszatkować w cienkie długie paski.Do miski z liśćmi i
burakami dorzucamy odcedzoną
kukurydzę.
Paprykę oczyszczamy z gniada z nasionami i szatkujemy w mniejszą kostkę i dorzucamy do miski.
Papryczkę chili siekamy w drobną kosteczkę – jeżeli nie lubicie bardzo ostrych smaków to przed poszatkowaniem papryczki oczyśćcie ją z nasion i poszatkujcie samą papryczkę i dorzućcie do miski.Następnie najwięcej pracy zajmie nam przygotowanie paluszków
krabowych – możecie je porwać na cienkie paski lub też poszatkować jak
buraki- cienkie długie paseczki i wrzucamy na wierz do miski.Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu do surówki: do salaterki lub mniejszej miski wkładamy cztery płaskie łyżki
majonezu i tyle samo
śmietany. Dorzucamy do tego wyciśnięty przez praskę
czosnek, dodajemy do miski z
majonezem i
śmietaną. Następnie dodajemy
sól i
pieprz świeżo mielony i dokładnie mieszamy i polewamy z wierzchu surówkę.Możecie surówkę wymieszać z sosem lub też zostawić ją na wierzchu surówki.Surówkę należy najlepiej zjeść tego samego dnia, najpóźniej dnia następnego.
Buraki puszczą sok,
sałata /
botwinka nasiąknie wilgocią i będzie miękka – przez co surówka utraci cały swój urok kruchych warzyw.Smacznego!Polecam inne kruche surówki: