Wykonanie
przepis na 20
ciasteczek
1,5 szklanki
płatków owsianych0,5 szklanki
mąki amarantusowejpół łyżeczki
proszku do pieczenia0,5szklanki
cukru trzcinowegoszczypta
soli2
jajka4 łyżki
jogurtu greckiego0,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego4 łyżki
rodzynek4 łyżki
żurawiny suszonej4 łyżki
płatków migdaowych4 łyżki
wiórków kokosowychW misce mieszamy suche składniki:
płatki owsiane,
mąkę amarantusową,
proszek do pieczenia,
cukier i
sól. Następnie dodajemy
bakalie:
rodzynki,
żurawinę,
migdały i
wiórki kokosowe. Mieszamy.W osobnym naczyniu miksujemy
jajka z
jogurtem greckim i ekstraktem
waniliowym. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy dokładnie, aż wszystko ładnie się połączy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta ormujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, wykładamy je na blachę i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

