Wykonanie
Ciasteczka z dodatkiem niewielkiej ilości
płatków owsianych dla zdrowia. Lubię je piec, dorzucając do nich różne składniki w zależności od tego na co mam ochotę. Dzisiaj padło na
suszoną żurawinę, ale mogą to być
rodzynki,
orzechy czy po prostu
czekolada. Wyśmienicie smakują ze szklanką zimnego
mleka.składniki na 15
ciasteczek:100g
mąki125g miękkiego
masła1 duże
jajko30g
płatków owsianych1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaduża szczypta
soliskórka starta z jednej
cytryny100 g drobnego
cukru trzcinowego150 g
suszonej żurawinyprzygotowanie:Do miski wrzucamy
masło i
cukier i mieszamy mikserem na kremową konsystencję. Dodajemy
jajko i dalej mieszamy, następnie dodajemy otartą skórkę z umytej
cytryny. Do osobnego naczynia przesiewamy
mąkę, dodajemy
płatki owsiane,
proszek do pieczenia i
sól. Łączymy z masą
maślaną, dosypujemy
bakalie i mieszamy aby uzyskać gładkie ciasto.Ciasto delikatnie przekładamy na folię spożywczą i formujemy wałek o średnicy ok. 7 cm. Wkładamy do zamrażalnika na 30-40 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 190 stopni (bez termoobiegu). Schłodzone ciasto kroimy na 1 cm plastry i układamy na blachach, ale uwaga! ważne by zostawić odpowiednią odległość
między plastrami ponieważ podczas pieczenia
ciastka urosną. Pieczemy 10-15 minut aż
ciasteczka nabiorą złotobrązowego odcienia. Po wyjęciu z piekarnika, gdy chwilkę przestygną układamy na kratce i czekamy aż całkowicie wystygną i staną się chrupiące.


Smacznego :-).