ßßß
Składniki140g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli75g górskich płatków owsianych125g masła75g cukru trzcinowego100g białego cukruJajko1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego75g suszonej żurawiny50g orzechów pekan50g białej czekolady w drażetkach (polecam belgijską białą czekoladę z delikatesów M&S)PrzygotowanieNiezbyt dokładnie posiekaj orzechy.Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz płatki owsiane.W drugiej misce utrzyj masło z oboma rodzajami cukru na kremową masę.Cały czas ucierając, dodaj jajko i wanilię.Wmieszaj przygotowane wcześniej sypkie składniki, a następnie żurawinę, orzechy i czekoladowe drażetki.Misę z ciastem wstaw na kwadrans do lodówki.Nastaw piekarnik na 180 stopni, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.Odmierzając łyżką porcję ciasta, utocz w dłoniach kulki i układaj na blasze, lekko rozpłaszczając.Piecz 15 minut.Gotowe!Zobacz także:Ciasteczka owsiane od niechceniaPieguskiChrupiące ciasteczka migdałowo-czekoladowe