Wykonanie
Przepis na te
ciasteczka pochodzi z książki Nigella ucztuje. W oryginale nazywają się „herbatnikami z
żurawiną i białą czekoladą”, uznałam jednak, że jest to głęboko niesprawiedliwe. Równie ważne dla genialnego efektu końcowego są pozostałe składniki –
orzechy pekan,
płatki owsiane, a nawet
wanilia. Są więc
ciasteczka na Nowy Rok – niczym dobra wróżba samych smakowitości i
słodyczy na kolejne 12 miesięcy.
Składniki140g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli75g górskich
płatków owsianych125g
masła75g
cukru trzcinowego100g
białego cukruJajko1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego75g
suszonej żurawiny50g
orzechów pekan50g
białej czekolady w drażetkach (polecam belgijską
białą czekoladę z delikatesów M&S)PrzygotowanieNiezbyt dokładnie posiekaj
orzechy.Wsyp do miski
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól oraz
płatki owsiane.W drugiej misce utrzyj
masło z oboma rodzajami
cukru na kremową masę.Cały czas ucierając, dodaj
jajko i
wanilię.Wmieszaj przygotowane wcześniej sypkie składniki, a następnie
żurawinę,
orzechy i
czekoladowe drażetki.Misę z
ciastem wstaw na kwadrans do lodówki.Nastaw piekarnik na 180 stopni, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.Odmierzając łyżką porcję ciasta, utocz w dłoniach kulki i układaj na blasze, lekko rozpłaszczając.Piecz 15 minut.Gotowe!Zobacz także:
Ciasteczka owsiane od niechceniaPieguskiChrupiące
ciasteczka migdałowo-
czekoladowe