Wykonanie
przepis na 6 placuszków
300g
pieczarek4 łyżki
mąki amarantusowejłyżeczka suszonej
natki pietruszkipieprz bałkańskiszczypta
solipieprz czarny+
oliwa do smażeniaSos
porowo-
serowyjeden
por ( biała część)30g
sera lazur złotego100ml
śmietany 9%pieprz bałkański+masło klarowne do smażenia
Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka z grubym dnem, podlej
woda, przypraw
solą i
pieprzem i duś na wolnym ogniu ok. 15 minut. Gdy będą już miękkie, przełóż na durszlak i pozostaw do wystygnięcia.Gdy
pieczarki będą już chłodne, przełóż je do miski, dodaj
mąkę amarantusową,
natkę pietruszki,
pieprz i
jajko. Wymieszaj wszystko, aby dobrze się połączyło.Na patelni rozgrzej
oliwę. Wykładaj niewielkie ilości ciasta i smaż ok. 4 minut.SOS:
Por umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połowę. Następnie posiekaj dość drobno. Na patelni rozgrzej
masło, dodaj
por i podsmaż go przez chwilę. Gdy już się zrumieni, zmniejsz ogień, energicznie mieszając dodaj
śmietanę i pokrojony
ser lazur. Mieszaj ok. minuty, aż
ser się rozpuści, a następnie wyłącz ogień.Placuszki przełóż na talerz, polej sosem, podawaj ciepłe :)