ßßß Cookit - przepis na Placki pieczarkowo-amarantusowe w sosie porowym

Placki pieczarkowo-amarantusowe w sosie porowym

nazwa

Wykonanie

przepis na 6 placuszków
300g pieczarek
4 łyżki mąki amarantusowej
łyżeczka suszonej natki pietruszki
pieprz bałkański
szczypta soli
pieprz czarny
+ oliwa do smażenia
Sos porowo-serowy
jeden por ( biała część)
30g sera lazur złotego
100ml śmietany 9%
pieprz bałkański
+masło klarowne do smażenia
Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka z grubym dnem, podlej woda, przypraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu ok. 15 minut. Gdy będą już miękkie, przełóż na durszlak i pozostaw do wystygnięcia.
Gdy pieczarki będą już chłodne, przełóż je do miski, dodaj mąkę amarantusową, natkę pietruszki, pieprz i jajko. Wymieszaj wszystko, aby dobrze się połączyło.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wykładaj niewielkie ilości ciasta i smaż ok. 4 minut.
SOS:
Por umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połowę. Następnie posiekaj dość drobno. Na patelni rozgrzej masło, dodaj por i podsmaż go przez chwilę. Gdy już się zrumieni, zmniejsz ogień, energicznie mieszając dodaj śmietanę i pokrojony ser lazur. Mieszaj ok. minuty, aż ser się rozpuści, a następnie wyłącz ogień.
Placuszki przełóż na talerz, polej sosem, podawaj ciepłe :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/04/placki-pieczarkowo-amarantusowe-w-sosie.html