Wykonanie
Zapiekanki to zawsze dobry i szybki pomysł na obiad. Ta jest wariacją klasycznej angielskiej potrawy: Sheperd's pie. Smakuję naprawdę dobrze ;)

1,5kg
ziemniaków2 średnie
piersi kurczakaok. 10 dużych
pieczarek2
cebule2 małe
paprykipieprz czarnysuszona
natka pietruszkioliwa2
jajka200ml
śmietany50 g tartego
sera żółtego
Zaczynamy od
ziemniaków. Obieramy je i gotujemy ok. 20 minut, tak aby nie było zbyt miękkie. Następnie odstawiamy, aby przestygły. Gdy będą już chłodne kroimy je w grube plastry.W tym czasie
pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na odrobinie
oliwy.Przyprawiamy do smaku
pieprzem. Gdy będą już miękkie, przekładamy do miseczki i odstawiamy.
Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i także podsmażamy. Gdy już się zrumieni, dodajemy
kurczaka pokrojonego w kostkę, obsypujemy
czarnym pieprzem. Całość smażymy ok. 7 minut na wolnym ogniu.W tym czasie przygotowujemy ostatni składnik - czyli
paprykę, którą kroimy w dużą kostkę.Gdy wszystkie składniki są już gotowe
pora na łączenie. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Na dnie wykładamy połowę
ziemniaków, pokrojonych w plastry. Na to wykładamy
pieczarki,
kurczaka z
cebulą i
paprykę. Przykrywamy resztą
ziemniaków, posypujemy
natką pietruszki.


W osobnym naczyniu rotrzepujemy 2
jajka w
śmietanie.

Zalewamy zapiekankę masą jajeczno-
śmietanową, posypujemy
serem, pieczemy ok. 30-40 minut w 200stopniach.Smacznego ;)