Te placki to rewelacja. Upiekłam je dawno temu po raz pierwszy i ciągle do nich wracam. Placuszki są przepyszne, soczyste i dają duże pole do eksperymentowania. Czasem dodaję do nich zielony groszek, zawsze czosnek. Dziś dodałam pietruszkę i bazylię. Znikają w oka mgnieniu pośród pomruków zadowolenia ;-))) Nie należy się zrażać jeśli pierwsze nie wyjdą, czasem dosypuję odrobinę więcej mąki ziemniaczanej – wtedy są bardziej zwarte. Smażę z każdej strony około 3 minut.Podaję je z pieczonymi ziemniakami z cebulką oraz z surówką.Składniki4 piersi z kurczaka (połówki)4 duże pieczarkipołowa papryki czerwonej świeżejduża cebula2 łyżki mąki ziemniaczanej10 dkg sera żółtego startego na tarce,2 jajkaWykonanie :1. Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Podawać z surówką lub inną dowolną, ulubioną sałatką.