Wykonanie
By MagicPot, 18 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Jaja zapiekane z warzywami przygotowałam w ostatnią niedzielę – tradycyjnie
jajka w niedzielę. Z mamy kolekcji gazet z przepisami a dokładniej w dodatku do „Kobiety i życie” z 1985r. pt. „Tajemnice Kuchni Jarskiej” znalazłam około 50 przepisów na dania z
jajkami. Jeden przepis pt. „Jaja po bułgarsku” urozmaiciłam i lekko przerobiłam.Z podanej poniżej ilości składników przygotowałam śniadanie dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci.trzy średnie lub dwa duże
ziemniaki6
jajekjedna mała
papryka – kolor czerwony nada żywotności potrawieokoło 100g
pieczarekjedna średnia
cebuladwa większe ząbki
czosnkuokoło 100g tartego
sera żółtego – ja wykorzystałam
mozzarellęokoło 5 łyżek
śmietanypęczek świeżej
natki pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności ugotowałam
jajka na twardo.Następnie obrałam
ziemniaki i pokroiłam je w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzałam mieszankę tłuszczy: dwie łyżki
masła i około dwóch łyżek
oleju.Na rozgrzany
olej wrzuciłam pokrojone
ziemniaki i smażyłam na średnim ogniu – ważne by
ziemniaki nabrały złocistego koloru i się nie przypaliły.Gdy
ziemniaki się smażyłe, przygotowałam kolejne warzywa:
pieczarki umyłam i pokroiłam także w plasterki,
paprykę pokroiłam w średnią kostkę,
cebulę drobno posiekałam a
czosnek pokroiłam w cienkie plasterki.Gdy
ziemniaki były zarumienione wrzuciłam w pierwszej kolejności
paprykę i smażyłam razem z
ziemniakami przez kilka minut.Następnie dorzuciłam
cebulę i
pieczarki i dokładnie wszystko wymieszałam i pozostawiłam na ponowne kilka minut.Gdy warzywa miękkły a
jajka już były ugotowane, obrałam je ze skorupki i pokroiłam w plasterki.Zieloną
natkę pietruszki poszatkowałam.Do patelni z warzywami wrzuciłam pokrojone w plasterki
jajka i połowę poszatkowanej
natki pietruszki i dokładnie ale delikatnie zamieszałam.Doprawiłam
solą,
pieprzem czarnym świeżo mielonym i zalałam
śmietaną a wierzch obsypałam tartym
serem żółtym. Gdy
ser zaczął się rozpuszczać przełożyłam na talerze i posypałam resztą poszatkowanej
natki pietruszki.Należy podawać od razu po przygotowaniu i zjadać na ciepło.

Smacznego!Polecam inne pomysły na jajeczne śniadanie: