Wykonanie
Chyba nie muszę ukrywać, że uwielbiam
masło orzechowe. Do tej
pory jadłam je jednak wyłącznie w wersji na słodko. Dziś
pora na
masło orzechowe w wytrawnej wersji.
Makaron z
masłem orzechowym,
kurczakiem i
brokułami50g
makaronu pełnoziarnistego typu świderki ( waga suchego produktu)pół
brokułamała
pierś kurczakaorzeszki ziemnesól,
pieprzoliwaSOS:łyżka
masłamała
cebula2 łyżki
masła orzechowego z kawałkami
orzechów SANTEłyżka
sosu sojowego150ml
mlekaMakaron gotujemy al dente ( ok. 7-8minut).
Brokuły dzielimy na małe różyczki, wrzucamy na wrzącą
wodę i gotujemy ok. 4 minut, licząc czas od chwili wrzucenia do garnka.Teraz
pora na
kurczaka. Rozgrzewamy
oliwę na patelni. Pierś kroimy w cienkie paseczki lub kostkę - jak kto woli ;) Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Podsmażamy na rumiano.Sos:
Masło rozpuszczamy na patelni.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na rozpuszczonym
maśle. Następnie wlewamy
mleko, dodajemy
masło orzechowe i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż
masło się rozpuści ( nie zaszkodzi delikatnie mieszać ;)) Na koniec dodajemy
sos sojowy, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Makaron,
brokuła i
kurczaka dodajemy do sosu. Mieszamy dokładnie, tak aby sos oblepił resztę składników. Przekładamy na talerz, posypujemy
orzeszkami ziemnymi i podajemy ;)
http://www.sante.pl/