ßßß
Scroll down for recipe in English(2-3 porcje)Składniki:½ cebuli, pokrojonej w kostkę1 ząbek czosnku, drobno posiekany1 łyżka oleju1 średni brokuł, pokrojony na małe kawałki300 ml bulionu drobiowego200 ml mleka 3,2 %2-3 łyżki masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechówsól i pieprzuprażone na suchej patelni orzeszki ziemne, posiekanePrzygotowanie:W średnim garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut do zeszklenia.Dodaj do garnka brokuły, bulion i mleko, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 10-15 minut lub do miękkości.Zmiksuj zupę na gładki krem i wmieszaj do rozpuszczenia masło orzechowe.Dopraw solą i pieprzem do smaku, rozlej do miseczek, posyp prażonymi orzechami i podawaj.Smacznego!
English versionBroccoli and peanut butter soup(2-3 servings)Ingredients:½ onion, diced1 clove of garlic, minced1 tablespoon oil1 head of broccoli, chopped into small pieces300 ml chicken stock200 ml whole milk2-3 tablespoons crunchy peanut buttersalt and peppertoasted peanuts, choppedPreparation:Heat the oil in a medium pot, add onion and garlic and cook for a couple of minutes until translucent.Add the broccoli to pot, along with stock and milk. Bring it to the boil, then simmer gently for 10-15 minutes or until broccoli is cooked and soft.Blitz the soup to a smooth consistency using a blender, add peanut butter and stir to melt it in.Season with salt and pepper to taste and serve with warm sprinkled with toasted peanuts.Enjoy!
Share the post "Zupa brokułowa z masłem orzechowym / Broccoli and peanut butter soup"


