Wykonanie
Share the post "Zupa brokułowa z
masłem orzechowym / Broccoli and peanut butter soup"Dziś przedstawiam kolejną propozycję dla osób nielubiących się przemęczać w kuchniPyszna, szybka i łatwa zupa krem z
brokułów z dodatkiem
masła orzechowego, podana z uprażonymi na suchej patelni posiekanymi
orzeszkami ziemnymi. Bardzo sycąca i na pewno przypadnie do gustu każdemu. Polecam!
Scroll down for recipe in English(2-3 porcje)Składniki:½
cebuli, pokrojonej w kostkę1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1 łyżka
oleju1 średni
brokuł, pokrojony na małe kawałki300 ml
bulionu drobiowego200 ml
mleka 3,2 %2-3 łyżki
masła orzechowego, najlepiej z kawałkami
orzechówsól i
pieprzuprażone na suchej patelni
orzeszki ziemne, posiekanePrzygotowanie:W średnim garnku rozgrzej
olej, wrzuć
cebulę wraz z
czosnkiem i smaż przez kilka minut do zeszklenia.Dodaj do garnka
brokuły,
bulion i
mleko, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 10-15 minut lub do miękkości.Zmiksuj zupę na gładki krem i wmieszaj do rozpuszczenia
masło orzechowe.Dopraw
solą i
pieprzem do smaku, rozlej do miseczek, posyp prażonymi
orzechami i podawaj.Smacznego!
English versionBroccoli and peanut butter soup(2-3 servings)Ingredients:½ onion, diced1 clove of garlic, minced1 tablespoon oil1 head of broccoli, chopped into small pieces300 ml chicken stock200 ml whole milk2-3 tablespoons crunchy peanut buttersalt and peppertoasted peanuts, choppedPreparation:Heat the oil in a medium pot, add onion and garlic and cook for a couple of minutes until translucent.Add the broccoli to pot, along with stock and milk. Bring it to the boil, then simmer gently for 10-15 minutes or until broccoli is cooked and soft.Blitz the soup to a smooth consistency using a blender, add peanut butter and stir to melt it in.Season with salt and pepper to taste and
serve with warm sprinkled with toasted peanuts.Enjoy!
Share the post "Zupa brokułowa z
masłem orzechowym / Broccoli and peanut butter soup"