Wykonanie
Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować dani, które stworzyłam swego czasu z myślą o konkursie kreatywnym, w którym zadanie polegało na stworzeniu dania z wykorzystaniem
indyka,
buraków i
orzechów. Poza tymi składnikami można było dodać jeszcze jeden składnik główny i składniki robocze jak
przyprawy, tłuszcz do smażenia itp.Pulpeciki są mięciutkie, nadziane chrupiącymi
orzechami i słodkawymi
buraczkami. Doskonałe zarówno na niedzielny obiad jak i rodzinne spotkanie. Bardzo fajne połączenie smaków i konsystencji. Gdyby nie wyzwanie konkursowe pewni nigdy nie wpadłabym, żeby połączyć te produkty w taki sposób. A wyszło naprawdę pysznie!
SKŁADNIKI:50g
mięsa mielonego z
piersi indyczej2 średnie
burakiokoło 10-15
orzechów włoskich (w zależności od wielkości pulpecików)2
jajkapół
cebulipół szklanki
bułki tartej + do obtoczenia pulpecików2 łyżeczki
masła klarowanego do przesmażenia
burakówłyżeczka tartego
chrzanuolej do smażenia500ml
bulionu drobiowegosól,
pieprz,
majeranek,
liść laurowySPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy na dwóch łyżeczkach
masła klarowanego, a następnie dodajemy
chrzan, podlewamy niewielką ilością
wody i dusimy, aż
buraczki zmiękną, w razie potrzeby podwalając
wodą. Doprawiamy do smaku
sola i
pieprzem. pozostawiamy do wystygnięcia.Z
mięsa mielonego,
jajek,
bułki tartej i drobno poszatkowanej
cebuli zagniatamy masę na pulpety. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem. Z masy formujemy niewielkie placuszki. na środek każdego wykładamy małą łyżeczkę
buraczków i kładziemy połówkę
orzecha włoskiego. Zlepiamy i formujemy pulpecik.Pulpeciki smażymy na
oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy około pół litra
bulionu, dodajemy 2 listki
liścia laurowego i dusimy na wolnym ogniu przez 12-15 minut od czasu do czasu delikatnie przewracając pulpeciki. Jeśli lubicie gęstsze sosy, możecie je nieco zaciągnąć
mąką lub
śmietanką.Serwujemy z ziemniaczkami lub frytkami i ulubiona surówką.