Wykonanie
Kolcowój pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego
owoce -
jagody goji (Lycium barbarum) znane są w Azji od tysięcy lat.Nie ma wątpliwości, że
jagody goji charakteryzuje obecność wielu cennych dla zdrowia składników. Mają zawierać witaminę C, E, Witaminy z grupy B, selen, żelazo, cenne
białka, błonnik, sterole roślinne rozprawiające się z cholesterolem, cynk, potas, wapń oraz wspierać odporność.Bardzo trudno ustalić jednak, ile ich jest. Rozbieżności na stronach w całości poświęconych "cudownym
owocom" jest ogromna z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości
jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.Niemniej mimo iż nie jesteśmy w stanie określić dokładnych wartość zawartości witamin i mikroelementów, bezdyskusyjnym pozostaje fakt, iż
jagody goji zwane również „czerwonymi diamentami” korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.Ze względu na substancje, które zawiera jest silnym przeciwutleniaczem. Zawierają:* 18 rodzajów aminokwasów,* 6 podstawowych witamin w tym witaminy C,E, witaminy z grupy B,* składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen,potas,* 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne),* 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil.Dzięki bogactwu antyoksydantów, ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia . Zeaksantyna i luteina zawarte w jagodach mogą wspomagać prawidłowe widzenie.Zawartość błonnika pokarmowego reguluje układ trawienny i usprawnia jego pracę, dlatego
owoce kolcowoju są polecaną przekąską dla osób odchudzających się.Goji mogą
mieć udział we wspomaganiu systemu odpornościowego, co jest zasługą cynku, polisacharydów oraz germanu. Polisacharydy odpowiadają również za prawidłową kolonizację jelit korzystną
florą bakteryjną.Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te
owoce pomaga wyregulować pracę
serca i ciśnienie
krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na męską płodność i potencję.Charakteryzują się słodkim smakiem i najlepiej smakują ponoć prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą przekąskę.W Polskiej kuchni wykorzystywane są
suszone owoce goji. Można dodawać ich do ciast,
ciasteczek, deserów, koktajli, owsianki a nawet
herbaty.

150g
masła90g
cukru trzcinowego muscovado200g
maki pełnoziarnistej pszennej typ 20002
żółtka40g
jagód goji40g
nasion słonecznikaSposób przygotowania
Mąkę przesiewamy, podajemy
cukier,
masło i
żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy
jagody goji i
słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut. Na końcu dodajemy
jagody goji i
słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 4 0 -50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut.Owsianka na zdrowie

(na jedną porcję)3-4 łyżki
płatków owsianychłyżka posiekanych
orzechów włoskichłyżka
ziaren słonecznikałyżka
siemienia lnianegołyżka
żurawinypół łyżki
jagód gojichude
mlekoSposób przygotowaniaWszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zalewamy
mlekiem tak aby wszystkie składniki były zanurzone. Pozostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Dolewamy
mleka tak aby przykrywało pozostałe składniki. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania zwartej konsystencji.

(na dwa duże koktajle)400g
malin1
pomarańcza (skórka i miąższ)Garść suszonych
jagód goji500ml
kefiru naturalnegoŁyżeczka
mioduListki
melisy do dekoracjiSposób przygotowania
Owoce myjemy. Z
pomarańczy ścieramy skórkę miąższ dzielimy na cząstki. Skórkę i miąższ
pomarańczy umieszczamy w dzbanku miksera, dodajemy
jagody goji i miksujemy na gładko. Dolewamy
kefir i kontynuujemy miksowanie. Dosładzamy
miodem i na końcu dodajemy
maliny. Miksujemy tylko chwilkę aż
maliny się rozdrobnią. Serwujemy udekorowane
owocami i listkiem
melisy.