ßßß Cookit - przepis na Tarta a'la makowiec

Tarta a'la makowiec

nazwa

Wykonanie

Makowiec występuje tradycyjnie na większości polskich stołów w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo iż jest tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia.
SKŁADNIKI:
ciasto:
150g mąki
100g masła
50g drobnego cukru
2 żółtka
masa makowa:
50 g masła
45g maku
60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny)
10 suszonych śliwek
60g orzechów włoskich
pół szklanki płatków migdałów
2-3 łyżki cukru wg. uznania
kandyzowana skórka cytrynowa
pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki
masa z mascarpone:
200ml śmietany kremówki
350g serka mascarpone
50ml likieru orzechowego
2-3 łyżeczki cukru
(jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym)
50g czekolady
WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Odcinamy nadmiar i gęsto nakłuwamy dno. Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C.
Masa makowa:
Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin.
Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem.
Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach C.
Masa z mascarpone:
Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdami z ciasta oraz wiórkami startej czekolady.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/11/tarta-ala-makowiec.html