ßßß Cookit - przepis na Wigilijna masa makowa

Wigilijna masa makowa

nazwa

Wykonanie

Domowa masa makowa ma ogromna przewagę nad kupną. Chyba jej największym plusem jest to że sami decydujemy o jej smaku i konsystencji dojąc swoje ulubione dodatki, bakalie, orzechy. Nie bez znaczenia jest tez fakt, że dokładnie wiemy co do niej wkładamy i nie używamy konserwantów czy wzmacniaczy smaku.
SKŁADNIKI:
50 g masła
450g maku
60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny)
10 suszonych śliwek
60g orzechów włoskich
pół szklanki płatków migdałów
2-3 łyżki cukru wg. uznania
kandyzowana skórka cytrynowa
pół szklanki rumu
WYKONANIE:
Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin.
Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/12/wigilijna-masa-makowa.html