Wykonanie
Od dawna kołatała mi się po głowie taka rolada serowa. Kiedyś widziałam podobną przystawkę w starej książce kucharskiej mamy. Z uwagi na
męża, który nie
jada żadnego
nabiału, z
serem żółtym włącznie, miałam obawy przed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że
będę ją jadła sama :)

Składniki250g
mięsa mielonego z
szynki4 liście
kapusty pekińskiej40g
suszonych pomidorów w
oliwie270g
żółtego sera (najlepiej pikantnego)
jajkopól
cebuli2 łyżki
oliwy pomidorowej (z
suszonych pomidorów)ząbek
czosnkużółtko do posmarowania
sól,
czarny pieprz,
ostra papryka,
tymianekdo dekoracji:
rzeżucha lub gałązki
tymiankuSposób przygotowania
Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak, aby nie dostawała się do środka
woda.
Ser umieszczamy w garnku z
woda i gotujemy na małej mocy prze około 30 minut aż
ser będzie całkowicie płynny. Aby
ser szybciej się rozpuścił możemy go przed włożeniem do rękawa pokroić. W czasie, kiedy
ser się rozpuszcza w osobnym garnku podgrzewamy
oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w drobna kostkę
cebule i przeciśnięty ząbek
czosnku. Dodajemy
mięso i doprawiamy do smaku. Gdy
mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane
suszone pomidory oraz liści
kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z
kapusty i
mięsa się zredukują. Gdy
ser jest już płynny ostrożnie wyciągamy go z kąpieli
wodnej. Rozcinamy rękaw i wykładamy
ser na stolnice lub blat wysmarowany
olejem (
ser nie będzie się przyklejał) i rozwałkowujemy na prostokąt również naoliwionym wałkiem. Do
mięsnego farszu dodajemy
jajko i podgrzewamy aż
jajko się zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany
ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie, jako przystawkę lub na ciepłym toście.