ßßß Cookit - przepis na Pieczeń rzymska z soczewicą

Pieczeń rzymska z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pieczeń rzymską bo jest nieskomplikowana i mało angażująca w przygotowaniu. Soczewica która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma niski indeks glikemiczny sprawia, że pieczeń jest zdrowa i niskokaloryczna.
Składniki:
500g mięsa mielonego z szynki
400g czarnej soczewicy z puszki lub 200g suchej
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 białe cebule
2 ząbki czosnku
masło klarowane do smażenia
sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano
łyżka oliwy
bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie:
Mięso myjemy i mielimy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne. Cebule drobno siekamy i szklimy na przygotowanej patelni. Wyciskamy ząbki czosnku i przesmażamy z cebulą. Soczewicę odsączamy z zalewy. Jeśli dysponujemy soczewicą sucha gotujemy ją w osolonym wrzątku. Łączymy mięso z soczewicą, cebulką, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, gałką muszkatołową tymiankiem i oregano.
Keksówkę smakujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Nadmiar wysypujemy. Nakładamy masę mięsną lekko dociskamy. Wierzch smarujemy łyżka oliwy aby się nie przypalił. Pieczemy w 200 stopniach C przez 45 minut.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/01/pieczen-rzymska-z-soczewica.html