ßßß Cookit - przepis na Makowiec wykwintny

Makowiec wykwintny

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto z makiem, orzechami i bakaliami, wykwintny makowiec, najlepszy na święta, przyjęcie, imprezę sylwestrową ....
Polecam m ój autorski przepis na ciasto makowe o niepowtarzalnym smaku, fantastyczne, pyszne w smaku, po łączenie puszystego biszkoptu na ośmiu białkach z makiem, bakaliami, lukrem i orzechami włoskimi. Moje wypieki nie zawierają proszku do pieczenia ani żadnych sztucznych dodatk ów. Aby ciasto ładnie wyrastało dodaję wyłącznie naturalne spulchniacze, jak jogurt, czekolada, jajka, drożdże, itp. W tym przypadku wzięłam odrobinę świeżych drożdży, wymieszałam z łyżką cukru i rozpuściłam w łyżce mleka, a następnie dodałam do ubitej z cukrem piany z białek.
Następnie dodawałam stopniowo po jednej łyżce maku (wcześniej namoczonego) i łyżce mąki. Łącznie weszła do piany szklanka maku i szklanka mąki. Składniki delikatnie mieszałam łyżką. Nie używałam miksera, żeby nie zniszczyć piany. Na końcu dodałam bakalie i roztopione masło. Duże bakalie, takie jak daktyle, figi, wymagają wcześniejszego pokrojenia na drobniejsze kawałki. Suszoną żurawinę i rodzynki zostawiłam w całości. Ciasto przełożyłam do dw óch osobnych, w ąskich blaszek, natłuszczonych masłem. Po upieczeniu odstawiłam do przestudzenia. W tym czasie zrobiłam lukier, udekorowałam suszoną żurawiną i poł ówkami orzechów w łoskich. Ciasto najlepiej smakuje po świątecznym obiedzie z filiżanką dobrej kawy ....
Warszawa wieczorow ą por ą wygl ą da jeszcze pi ę kniej ni ż w telewizyjnej reklamie. Ś wi ę ta Bo ż ego Narodzenia to magiczny czas. Spaceruj ę w t ł umie gapiów po Krakowskim Przedmie ś ciu i jestem oczarowana ś wi ą teczn ą iluminacj ą . Nuc ę ś wi ą teczne przeboje: .... "last christmas I gave you my heart" .... dzwoni ą dzwoneczki, "jingle bells" .... zaklinam ś nieg, "let it snow, let it snow", ..... "merry christmas to everyone!" Drogie Czytelniczki! Drodzy Czytelnicy! Byli ś cie grzeczni? Pierniczki upieczone? Choinka kupiona? Najwy ż szy czas napisa ć list do Miko ł aja, ż eby Wam przyniós ł duuuu ż y prezent ....
Przepis dnia: Makowiec wykwintny
Składniki:
szklanka maku + szklanka cukru + szklanka mąki
8 białek, 50 g masła, 20 g drożdży
500 g bakalii - rodzynki, figi, daktyle
Do dekoracji: lukier, orzechy włoskie, suszona żurawina, migdały
Przygotowanie:
Mak zalej wrzątkiem, zostaw na godzinę, następnie odcedź na sicie. Ubij na sztywno pianę z ośmiu białek, dosypując stopniowo cukier. Dodaj do piany 20 g drożdży rozkruszonych z jedną łyżką cukru i rozpuszczonych w łyżce mleka. Następnie dodawaj stopniowo po jednej łyżce maku i łyżce mąki (łącznie ma wejść do piany szklanka maku i szklanka mąki). Składniki mieszaj delikatnie łyżką. Na końcu dodaj posiekane i obtoczone w mące bakalie oraz roztopione masło. Piecz w dw óch w ąskich blaszkach, natłuszczonych masłem, przez 45 min. w 180 ° C. Po upieczeniu ciasto polukruj - przeczytaj przepis, jak zrobi ć lukier . Przed podaniem udekoruj ciasto suszoną żurawiną i poł ówkami orzechów w łoskich.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/12/makowiec-wykwintny.html