Wykonanie

Przepis na ciasto z
makiem,
orzechami i
bakaliami, wykwintny makowiec, najlepszy na święta, przyjęcie, imprezę sylwestrową ....Polecam m ój autorski przepis na ciasto
makowe o niepowtarzalnym smaku, fantastyczne, pyszne w smaku, po łączenie puszystego
biszkoptu na ośmiu białkach z
makiem,
bakaliami, lukrem i
orzechami włoskimi. Moje wypieki nie zawierają
proszku do pieczenia ani żadnych sztucznych dodatk ów. Aby ciasto ładnie wyrastało dodaję wyłącznie naturalne spulchniacze, jak
jogurt,
czekolada,
jajka,
drożdże, itp. W tym przypadku wzięłam odrobinę świeżych
drożdży, wymieszałam z łyżką
cukru i rozpuściłam w łyżce
mleka, a następnie dodałam do ubitej z
cukrem piany z
białek.Następnie dodawałam stopniowo po jednej łyżce
maku (wcześniej namoczonego) i łyżce
mąki. Łącznie weszła do piany szklanka
maku i szklanka
mąki. Składniki delikatnie mieszałam łyżką. Nie używałam miksera, żeby nie zniszczyć piany. Na końcu dodałam
bakalie i roztopione
masło. Duże
bakalie, takie jak
daktyle,
figi, wymagają wcześniejszego pokrojenia na drobniejsze kawałki.
Suszoną żurawinę i
rodzynki zostawiłam w całości. Ciasto przełożyłam do dw óch osobnych, w ąskich blaszek, natłuszczonych
masłem. Po upieczeniu odstawiłam do przestudzenia. W tym czasie zrobiłam
lukier, udekorowałam
suszoną żurawiną i poł ówkami
orzechów w łoskich. Ciasto najlepiej smakuje po świątecznym obiedzie z filiżanką dobrej
kawy ....Warszawa wieczorow ą
por ą wygl ą da jeszcze pi ę kniej ni ż w telewizyjnej reklamie. Ś wi ę ta Bo ż ego Narodzenia to magiczny czas. Spaceruj ę w t ł umie gapiów po Krakowskim Przedmie ś ciu i jestem oczarowana ś wi ą teczn ą iluminacj ą . Nuc ę ś wi ą teczne przeboje: .... "last christmas I gave you my heart" .... dzwoni ą dzwoneczki, "jingle bells" .... zaklinam ś nieg, "let it snow, let it snow", ..... "merry christmas to everyone!" Drogie Czytelniczki!
Drodzy Czytelnicy! Byli ś cie grzeczni? Pierniczki upieczone? Choinka kupiona? Najwy ż szy czas napisa ć list do Miko ł aja, ż eby Wam przyniós ł duuuu ż y prezent ....Przepis dnia: Makowiec wykwintnySkładniki:szklanka
maku + szklanka
cukru + szklanka
mąki8
białek, 50 g
masła, 20 g
drożdży500 g
bakalii -
rodzynki,
figi,
daktyleDo dekoracji:
lukier,
orzechy włoskie,
suszona żurawina,
migdałyPrzygotowanie:
Mak zalej wrzątkiem, zostaw na godzinę, następnie odcedź na sicie. Ubij na sztywno pianę z ośmiu
białek, dosypując stopniowo
cukier. Dodaj do piany 20 g
drożdży rozkruszonych z jedną łyżką
cukru i rozpuszczonych w łyżce
mleka. Następnie dodawaj stopniowo po jednej łyżce
maku i łyżce
mąki (łącznie ma wejść do piany szklanka
maku i szklanka
mąki). Składniki mieszaj delikatnie łyżką. Na końcu dodaj posiekane i obtoczone w
mące bakalie oraz roztopione
masło. Piecz w dw óch w ąskich blaszkach, natłuszczonych
masłem, przez 45 min. w 180 ° C. Po upieczeniu ciasto polukruj - przeczytaj przepis, jak
zrobi ć
lukier . Przed podaniem udekoruj ciasto
suszoną żurawiną i poł ówkami
orzechów w łoskich.