Wykonanie
Tort powstał z okazji urodzin mojego
męża i specjalnie dla niego. Połączył przyjemne z pożytecznym. Mąż uwielbia
cytrusy, a sezon na nie powoli rozkwita. Wykorzystałam samodzielnie przygotowaną
skórkę pomarańczową.
Biszkopt zawiera
skrobię kukurydzianą, dzięki temu jest bardziej zwarty i utrzymuje spory ciężar kremu na bazie
mascarpone. A połączenie aksamitnego
serka z
sokami i skórkami owocowymi .... pychota, no i jeszcze coś dla dorosłych - poncz, przygotowany na bazie
spirytusu i
soków owocowych.Ciasto:5
jajek1 szkl
cukru3/4 szkl
mąki pszennej 5501/4 szkl
skrobi kukurydzianej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
pomarańczaPoncz:1/4 szkl
spirytususok z 1/4
cytrynysok z 1/2
pomarańczy1 łyżeczka
cukru pudruKremy:5
żółtek8 łyżek
cukru750 g
mascarpone2
cytryny2
pomarańczeDekoracja1
pomarańcza1
cytryna4 łyżki
cukru8 łyżek
wodyCiasto:-
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywno. Po ubiciu stopniowo dosypujemy
cukier nie przerywając miksowania. Następnie dokładamy po jednym
żółtku i cały czas mieszamy. Następnie przesypujemy przez sito
mąkę,
skropię i
proszek do pieczenia. W tym momencie wyłączamy mikser i
mąkę wraz z masą jajeczną mieszamy ręcznie, za pomocą łyżki lub szpatułki.- Ciasto wylewamy do foremki o średnicy 23-25 cm i pieczemy w temperaturze 160 C przez 35 - 40 minut. Bez termoobiegu. Do suchego patyczka.Poncz:- Mieszamy
spirytus z
sokiem wyciśniętym z
owoców i
cukrem.Krem:-
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ubijamy z
cukrem na puszystą, białą masę. Stopniowo dodajemy
serki, cały czas mieszając.- 1/3 masy łączymy ze skórką otartą z jednej
pomarańczy, 2/3 masy łączymy z
sokiem z cytryny i skórką z niej otartą.Wystudzony
biszkopt dzielimy na trzy płaty. Pierwszy placek nasączamy ponczem i przekładamy kremem
pomarańczowym. Drugi spód nakładamy na krem
pomarańczowy i również nasączamy ponczem. Na niego nakładamy 1/2 kremu
cytrynowego. Następnie nakładamy ostatnią warstwę ciasta. Pozostałą ilością kremu
cytrynowego dekorujemy tort.Jeżeli chcecie do dekoracji użyć
cytrusów, możecie je po pokrojeniu zamoczyć w uprzednio przygotowanym
syropie cukrowym. Dzięki temu nie zwiędną i nie wyschną.Smacznego:)
