Wykonanie
Tuż przed Tłustym Czwartkiem mam dla Was przepis na szybkie malutkie pączuszki.Możecie je posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem trzcinowym. Wybór pozostawiam Wam, ale nam bardziej smakowały te z lukrem.
Cukier puder trzcinowy smakuje inaczej niż ten zwykły, więc polanym pączuszkom nadaje innego smaku. Poza tym, te malutkie kuleczki, w przeciwieństwie do ich większych krewnych, nie zawierają nadzienia, więc
lukier sprawia, że stają się trochę wilgotniejsze.Smaku ciastu nadaje też skórka kandyzowana, którą można również ozdobić świeżo polane lukrem pączuszki.Życzę Wam smacznego i słodkiego Czwartku! ;)

Składniki:400 g
mąki pszennej100 g
cukru50 g
cytrusowych skórek kandyzowanych (
pomarańcza +
cytryna)1,5 łyżeczki
sody250 g
twarogu1 duże
jajko lub 1 małe +
żółtko1 łyżka
spirytusudodatkowo:
cukier puder do posypania lub
Lukier Trzcinowy
Lukier Trzcinowy:pół szklanki
cukru pudru trzcinowego (Diamant)gorąca
wodaMąkę przesiej do miski, wsyp
cukier,
sodę i skórki kandyzowane. Wymieszaj.

Dodaj przetarty przez sito
twaróg,
jajko i
spirytus. Zagnieć ciasto (będzie dość lepkie, ale staraj się nie podsypywać
mąką).

Z ciasta formuj malutkie kuleczki (u mnie porcje po 15 g - większe będą surowe w środku). Smaż w głębokim
oleju o temperaturze około 140-150°C na złoty kolor. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyć pączuszki z tłuszczu.

Pączki możesz posypać
cukrem pudrem lub polać je lukrem trzcinowym.Aby otrzymać
lukier trzcinowy:
cukier puder trzcinowy zalej niewielką ilością gorącej
wody i dokładnie wymieszaj (jeśli
lukier jest za gęsty dolej jeszcze troszkę
wody, jeśli za rzadki dosyp trochę
cukru).

SMACZNEGO!





źródło: przepis własny