ßßß
Składniki:400 g mąki pszennej100 g cukru50 g cytrusowych skórek kandyzowanych (pomarańcza + cytryna)1,5 łyżeczki sody250 g twarogu1 duże jajko lub 1 małe + żółtko1 łyżka spirytusudodatkowo: cukier puder do posypania lub Lukier TrzcinowyLukier Trzcinowy:pół szklanki cukru pudru trzcinowego (Diamant)gorąca wodaMąkę przesiej do miski, wsyp cukier, sodę i skórki kandyzowane. Wymieszaj.
Dodaj przetarty przez sito twaróg, jajko i spirytus. Zagnieć ciasto (będzie dość lepkie, ale staraj się nie podsypywać mąką).
Z ciasta formuj malutkie kuleczki (u mnie porcje po 15 g - większe będą surowe w środku). Smaż w głębokim oleju o temperaturze około 140-150°C na złoty kolor. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyć pączuszki z tłuszczu.
Pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polać je lukrem trzcinowym.Aby otrzymać lukier trzcinowy: cukier puder trzcinowy zalej niewielką ilością gorącej wody i dokładnie wymieszaj (jeśli lukier jest za gęsty dolej jeszcze troszkę wody, jeśli za rzadki dosyp trochę cukru).
SMACZNEGO!



źródło: przepis własny