ßßß Cookit - przepis na Mini Pączuszki Serowe

Mini Pączuszki Serowe

nazwa

Wykonanie

Tuż przed Tłustym Czwartkiem mam dla Was przepis na szybkie malutkie pączuszki.
Możecie je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem trzcinowym. Wybór pozostawiam Wam, ale nam bardziej smakowały te z lukrem. Cukier puder trzcinowy smakuje inaczej niż ten zwykły, więc polanym pączuszkom nadaje innego smaku. Poza tym, te malutkie kuleczki, w przeciwieństwie do ich większych krewnych, nie zawierają nadzienia, więc lukier sprawia, że stają się trochę wilgotniejsze.
Smaku ciastu nadaje też skórka kandyzowana, którą można również ozdobić świeżo polane lukrem pączuszki.
Życzę Wam smacznego i słodkiego Czwartku! ;)
Składniki:
400 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g cytrusowych skórek kandyzowanych (pomarańcza + cytryna)
1,5 łyżeczki sody
250 g twarogu
1 duże jajko lub 1 małe + żółtko
1 łyżka spirytusu
dodatkowo: cukier puder do posypania lub Lukier Trzcinowy
Lukier Trzcinowy:
pół szklanki cukru pudru trzcinowego (Diamant)
gorąca woda
Mąkę przesiej do miski, wsyp cukier, sodę i skórki kandyzowane. Wymieszaj.
Dodaj przetarty przez sito twaróg, jajko i spirytus. Zagnieć ciasto (będzie dość lepkie, ale staraj się nie podsypywać mąką).
Z ciasta formuj malutkie kuleczki (u mnie porcje po 15 g - większe będą surowe w środku). Smaż w głębokim oleju o temperaturze około 140-150°C na złoty kolor. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyć pączuszki z tłuszczu.
Pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polać je lukrem trzcinowym.
Aby otrzymać lukier trzcinowy: cukier puder trzcinowy zalej niewielką ilością gorącej wody i dokładnie wymieszaj (jeśli lukier jest za gęsty dolej jeszcze troszkę wody, jeśli za rzadki dosyp trochę cukru).
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2014/02/mini-paczuszki-serowe.html