Wykonanie

Takie pączusie to fajne rozwiązanie dla osób mających mało czasu, robi się je ekspresowo, szybciej niż muffinki. Ale uwaga- znikają również ekspresowo. W tłuszczu bardzo rosną, nakładałam ciasto łyżką i nie polecam robić większych bo w środku mogą być surowe. Dobrze czuć w nich
pomarańczową skórkę i fajnie smakują z
sera nie mielonego, wtedy dobrze czuć
serowe grudki.Składniki: (wyszło mi około 20 sztuk)250 g
twarogu półtłustego w kostce315 g
mąki przesianej4 łyżki
cukru3
jajka3 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżki
spirytususkórka otarta z
cytrynyskórka otarta z
pomarańczy1,5 łyżeczki
sodycukier puder do posypaniaWszystkie składniki razem zmiksować. Łyżkę natłuścić
olejem i nabierać porcje ciasta. Wrzucać na mocno rozgrzany
smalec lub
olej, smażyć około 4 minut na niezbyt dużym ogniu, żeby w środku były upieczone ale z góry nie spalone. Wyjmować na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.
