ßßß
Takie pączusie to fajne rozwiązanie dla osób mających mało czasu, robi się je ekspresowo, szybciej niż muffinki. Ale uwaga- znikają również ekspresowo. W tłuszczu bardzo rosną, nakładałam ciasto łyżką i nie polecam robić większych bo w środku mogą być surowe. Dobrze czuć w nich pomarańczową skórkę i fajnie smakują z sera nie mielonego, wtedy dobrze czuć serowe grudki.Składniki: (wyszło mi około 20 sztuk)250 g twarogu półtłustego w kostce315 g mąki przesianej4 łyżki cukru3 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżki spirytususkórka otarta z cytrynyskórka otarta z pomarańczy1,5 łyżeczki sodycukier puder do posypaniaWszystkie składniki razem zmiksować. Łyżkę natłuścić olejem i nabierać porcje ciasta. Wrzucać na mocno rozgrzany smalec lub olej, smażyć około 4 minut na niezbyt dużym ogniu, żeby w środku były upieczone ale z góry nie spalone. Wyjmować na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.