Szarlotka jesienią musi być i już! U mnie w wielu odsłonach, o czym mam nadzieję się przekonacie, ale dziś wyjątkowa, bo z brzoskwiniami. Niezwykle wilgotne ciasto, kwaskowe jabłka i słodkie brzoskwinie... cudo nie ciacho:) No i tajemniczy składnik - ziele angielskie - robi niezwykłą rewolucję w musie z jabłek. Polecam:)Ciasto:4 jajka1 szkl cukru2 szkl mąki1 szkl oleju1/2 szkl kwaśnej śmietany3 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa jabłkowa1/2 kg kwaśnych jabłek1/2 kg słodkich brzoskwiń4 łyżki cukru brązowego4 ziarenka ziela angielskiego1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka mielonego imbiruszczypta gałki muszkatołowej1 galaretka cytrynowa- Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier. Ucieramy do momentu, aż masa stanie się puszysta.- Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas mieszając dolewamy olej, a na końcu kwaśną śmietanę.- Ciasto wykładamy do foremki i pieczemy przez ok. 40 minut w 180 C.- W tym czasie przygotowujemy masę z jabłek. Jabłka i brzoskwinię dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przyprawy i gotuje do miękkości.- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.- Masę z jabłek lekko podgrzewamy i dodajemy do niej galaretkę. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na spód ciasta. Przykrywamy drugą połową ciasta i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.- Ciasto można posypać cukrem pudrem, ale najlepiej smakuje z lukrem z odrobiną soku z cytryny.Smacznego:)