Wykonanie
Typowy jesienny deser:) muffiny są miękkie i aromatyczne.Połączenie smaku
gruszki i zapachu
imbiru idealne, polecam Wam serdecznie:)Składniki :1 i 1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
oleju1/2-3/4 szklanki kwaśniej
śmietany2
jajka1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
imbiruszczypta
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia2-3
gruszkicukier brązowy - opcjonalnie do posypaniaTradycyjnie, w jednej misce mieszamy składniki suche (
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier biały,
cynamon i
imbir), a w drugiej składniki mokre:
olej,
jajka,
śmietanę,
miód. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, dodajemy pokrojone w kostkę
gruszki.Formę do muffinek należy posmarować
olejem i uzupełnić do 2/3 wysokości przygotowaną masą. Zapomniałam o tym, ale każdą muffinkę przed pieczeniem można posypać
brązowym cukrem, wtedy będą bardziej chrupiące.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, po upływie 20 minut należy sprawdzić patyczkiem czy muffinki są już upieczone. Ostudzone wyjmujemy z formy i przekładamy do papilotek.Udanych wypieków, smacznego:)