Wykonanie
Antosia poprosiła żebyśmy coś razem upiekłyWidzę, że teraz po pojawieniu się braciszka w domu potrzebuje więcej uwagi i zapewnienia miłości więc bez
oporów przystałam na jej prośbę – zresztą zawsze lubiłam ją angażować w nasze pichcenie. Wybrałam przepis prosty i szybki – czyli niezawodne muffinki. Tym razem muffinki wg przepisu Nigelli z książki „Nigella ekspresowo”. I muszę przyznać w tym miejscu tak przy okazji, że po pierwszym zachwycie Nigellą, zakupie jej książek i wypróbowaniu przepisów – nie jestem jej fanką. No może nie jej samej – bo jest niezwykłą osobą, zmysłową kobietą i świetnym marketingowcem – ale jej przepisów.Same muffinki są ok. To co zmieniłabym następnym razem to ilość
cukru – do zredukowania.
Składniki :250 g
mąki,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,150 g drobnego
cukru,75 g
brązowego cukru, plus dodatkowe 1/2 łyżeczki na każdą muffinę do posypania,1 łyżeczka mielonego
imbiru,140 ml
śmietany kwaśnej,125 ml
oleju roślinnego,1 łyżka
miodu,2
jajka,1 duża
gruszka obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę o wymiarach 5 mm.Wykonanie :Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 st. C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin.Do miski wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
cukier brązowy oraz
imbir.W osobnej misce mieszamy
śmietanę,
olej,
miód i
jajka następnie łączymy z suchymi składnikami.Dodajemy
gruszki i wypełniamy
ciastem foremki.Każdą muffinkę posypujemy
brązowym cukrem(1/2 łyzeczki) i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy na kratkę.