ßßß Cookit - przepis na Muffinki imbirowo-gruszkowe Nigelli

Muffinki imbirowo-gruszkowe Nigelli

nazwa

Wykonanie

Antosia poprosiła żebyśmy coś razem upiekły
Widzę, że teraz po pojawieniu się braciszka w domu potrzebuje więcej uwagi i zapewnienia miłości więc bez oporów przystałam na jej prośbę – zresztą zawsze lubiłam ją angażować w nasze pichcenie. Wybrałam przepis prosty i szybki – czyli niezawodne muffinki. Tym razem muffinki wg przepisu Nigelli z książki „Nigella ekspresowo”. I muszę przyznać w tym miejscu tak przy okazji, że po pierwszym zachwycie Nigellą, zakupie jej książek i wypróbowaniu przepisów – nie jestem jej fanką. No może nie jej samej – bo jest niezwykłą osobą, zmysłową kobietą i świetnym marketingowcem – ale jej przepisów.
Same muffinki są ok. To co zmieniłabym następnym razem to ilość cukru – do zredukowania.
Składniki :
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g drobnego cukru,
75 g brązowego cukru, plus dodatkowe 1/2 łyżeczki na każdą muffinę do posypania,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
140 ml śmietany kwaśnej,
125 ml oleju roślinnego,
1 łyżka miodu,
2 jajka,
1 duża gruszka obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę o wymiarach 5 mm.
Wykonanie :
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 st. C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier brązowy oraz imbir.
W osobnej misce mieszamy śmietanę, olej, miód i jajka następnie łączymy z suchymi składnikami.
Dodajemy gruszki i wypełniamy ciastem foremki.
Każdą muffinkę posypujemy brązowym cukrem(1/2 łyzeczki) i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy na kratkę. 
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=677