Delikatny krem szczawiowy na zasmażanych warzywach, doprawiony gałką muszkatołową i majerankiem. Miła odmiana dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjną zupą szczawiową. Lekko pikantny i nie zbyt kwaśny. Doprawienie majerankiem - pomysł sąsiadki Edyty - nadaje mu innego wymiaru - Polecam:)2 marchewki2 por1 pietruszka1/2 selerapęczek szczawiunatka pietruszkiszczypta gałki muszkatołowejszczypta majerankukolorowy pieprz2 łyżki masłakilka ugotowanych jajekkilka łyżek śmietany 18 %- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Por - tylko białe części - kroimy w talarki. W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nie pokrojony por i doprawiamy odrobiną soli. Chwilę smażymy, następnie dokładamy marchewkę, pietruszkę i seler. Całość doprawiamy pieprzem i dusimy na małym ogniu do miękkości.- Szczaw myjemy i siekamy. Dodajemy do podgotowanych warzyw i zalewamy trzema szklankami wody. Gotujemy około 20 minut.- Śmietanę mieszamy w kubku z odrobiną wywaru, a następnie wlewamy do zupy. Całość doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej i majerankiem.- Po kilku minutach blendujemy na gładką masę i zostawiamy na małym ogniu na pół godziny.- Podajemy z ugotowanym jajkiem.Jak to zupa - najlepsza jest na drugi dzień:)Smacznego:)