ßßß

Składniki4 jajkaSpora pierś z kurczakaMarchewkaPietruszkaKawałek poraKawałek seleraPół pęczka natki pietruszki1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka koperkuPrzygotowaniePierś gotujemy w krótkiej wodzie (czyli tak aby zakryła zawartość garnuszka) razem z marchewką, pietruchą, porem i selerem. Solimy, pieprzymy do smaku. Można dorzucić listek laurowy. Warzywa kroimy aby się szybciej ugotowały. Po około 20-25 minutach składniki na farsz są gotowe. Wszystko wyjmujemy z wywaru i mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy do smaku według upodobań dosypując paprykę czy curry. Farsz gotowy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170-180 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, majerankiem, koperkiem a następnie z posiekaną natką pietruszki i łączymy z białkami. Masę wykładamy równomiernie na papier do pieczenia i zapiekamy około 10-15 minut. Trzeba uważać aby się nie zarumieniła za bardzo. Masę wyjmujemy i studzimy.
Na zdjęty z papieru płat jajeczny kładziemy równomiernie farsz. Ozdobić można kilkoma listkami natki. Zaczynamy zawijać. Ma być ścisło - tak aby nie pozostawała żadna wolna przestrzeń. Zawijamy do końca i owijamy folią spożywczą lub aluminiową. Wstawiamy do lodówki. Myślę, że już po godzinie można roladę kroić i będzie odpowiednio zlepiona.
Taka blacha rolady starczyła mi na 3 śniadania więc myślę, że to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu codziennie na poranne przygotowania kulinarne. Polecam ją z sosem czosnkowym . Jest zdrowa, niskokaloryczna, sycąca i ślicznie wygląda :)
SMACZNEGO SIOSTRY!