ßßß Cookit - przepis na Bulion z kluskami z grysiku

Bulion z kluskami z grysiku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
marchewka 2 sztuk
por 1 sztuk
seler 150 gramów
bulion wolowy 1,5 litrów
masło 30 gramów
kasza manna 60 gramów
jajka 1 sztuk
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Oczyszczone warzywa pokroić w cienkie paski dł. ok. 5 cm. Włożyć do podgrzanego bulionu i gotować, aż trochę zmiękną.
Miękkie masło utrzeć, dodać stopniowo grysik, wbić jajko i doprawić sola oraz gałka. Odstawić na 30 minut.
W garnku zagotować dużą ilość osolonej wody. Z masy grysikowej, używając 2 łyżek, uformować kluskę i ugorować na próbę. Jeśli będzie za rzadka dodać grysiku, a jeśli dobra to formować kolejne kluski i wkładać do wody. Pozostawić w garnku na ok. 20 minut, ale nie gotować.
Bulion z warzywami podgrzać. Wlać do filiżanek, do każdej włożyć po kilka klusek i posypać posiekaną natką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9882/Bulion-z-kluskami-z-grysiku