Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
marchewka 2 sztuk
por 1 sztuk
seler 150 gramów
bulion wolowy 1,5 litrów
masło 30 gramów
kasza manna 60 gramów
jajka 1 sztuk
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
natka pietruszki 1 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczone warzywa pokroić w cienkie paski dł. ok. 5 cm. Włożyć do podgrzanego
bulionu i gotować, aż trochę zmiękną.Miękkie
masło utrzeć, dodać stopniowo grysik, wbić
jajko i doprawić
sola oraz gałka. Odstawić na 30 minut.W garnku zagotować dużą ilość osolonej
wody. Z masy grysikowej, używając 2 łyżek, uformować kluskę i ugorować na próbę. Jeśli będzie za rzadka dodać grysiku, a jeśli dobra to formować kolejne kluski i wkładać do
wody. Pozostawić w garnku na ok. 20 minut, ale nie gotować.
Bulion z warzywami podgrzać. Wlać do filiżanek, do każdej włożyć po kilka klusek i posypać posiekaną
natką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: