Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
natka pietruszki 4 gałązki
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
pieprz biały według uznania
bulion warzywny 3/4 litrów
marchew 50 dekagramówmała
cebula 1 sztuk
jajko 1 sztuk
parmezan 3 dekagramów
kasz manna 10 dekagramów
masło 3 dekagramów
mleko 1/8 litrówWykonanie:Zagotuj
mleko z 1/8 l wo¬dy, połową
masła, 1/2 łyżeczki
soli i 2 szczyptami gałki. Zdejmij z ognia, dosyp
kaszkę i
parmezan. Wymieszaj i ponownie postaw na ogniu. Gotuj do czasu, aż się utworzy gęsta, łatwo odrywająca się od ścianek garnka masa.Przełóż masę do miseczki i przestudź (ok. 5 min).
Potem wymieszaj ją z
jajkiem i uformuj dwiema łyżkami kluski w kształcie
łezki. Zagotuj w garnku
wodę. Połóż kluseczki na wrzątek i poczekaj 5 minut. Kiedy wypłyną wyjmij je i osacz. Posiekaną
cebulę i
marchew pokrojoną w kostkę zalej
bulionem. Gotuj około 5 minut, pod przykryciem. Dodaj resztę
masła, przypraw
solą i
pieprzem. Rozlej do talerzy i podaj z kluskami oraz posiekaną
natką.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!ZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: