ßßß Cookit - przepis na Bulion z kluseczkami z kaszy manny

Bulion z kluseczkami z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
natka pietruszki 4 gałązki
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
pieprz biały według uznania
bulion warzywny 3/4 litrów
marchew 50 dekagramów
mała cebula 1 sztuk
jajko 1 sztuk
parmezan 3 dekagramów
kasz manna 10 dekagramów
masło 3 dekagramów
mleko 1/8 litrów
Wykonanie:
Zagotuj mleko z 1/8 l wo¬dy, połową masła, 1/2 łyżeczki soli i 2 szczyptami gałki. Zdejmij z ognia, dosyp kaszkę i parmezan. Wymieszaj i ponownie postaw na ogniu. Gotuj do czasu, aż się utworzy gęsta, łatwo odrywająca się od ścianek garnka masa.
Przełóż masę do miseczki i przestudź (ok. 5 min). Potem wymieszaj ją z jajkiem i uformuj dwiema łyżkami kluski w kształcie łezki. Zagotuj w garnku wodę. Połóż kluseczki na wrzątek i poczekaj 5 minut. Kiedy wypłyną wyjmij je i osacz. Posiekaną cebulę i marchew pokrojoną w kostkę zalej bulionem. Gotuj około 5 minut, pod przykryciem. Dodaj resztę masła, przypraw solą i pieprzem. Rozlej do talerzy i podaj z kluskami oraz posiekaną natką.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6481/Bulion-z-kluseczkami-z-kaszy-manny