Wykonanie
Aromatyczna zupa cebulowa na smażonych udkach z
kurczaka, z
selerem naciowym i
masłem solonym
solą morską. Karmelizowana na
maśle cebula, doprawiona
majerankiem,
liściem laurowym i
zielem angielskim. Z podanych proporcji wyjdą dwie solidne porcje. Można podawać z grzankami, a w wersji dla drwala ze smażonymi ziemniaczkami.300 g filetów z udźca
kurczaka1 łyżka
soli1 łyżeczka
ostrej papryki1/2
chilli2 łyżeczki
majeranku2
liście laurowe6 ziarenek
ziela angielskiego2 łyżki
oliwy1 łyżka
masła solonego300 g
cebuli2
łodygi selera naciowego1
marchewka1 l gorącej
wody- filet dokładnie płuczemy i kroimy w kostkę 3x3- na patelni rozgrzewamy
oliwę i wkładamy na nią
kurczaka, doprawiamy
solą, mieloną
papryką ,
majerankiem,
liściem laurowym i
zielem angielskim, smażymy przez około 10 minut, ściągamy z patelni do garnka, zostawiając
olej z
przyprawami na patelni,- na patelnię wkładamy pokrojoną w piórka
cebulę i dokładamy łyżkę solonego
masła oraz
chilli i smażymy na wolnym ogniu aż
cebula się skarmelizuje.- skarmelizowaną
cebulę przekładamy do tego samego garnka, co
kurczaka- na patelnię wkładamy pokrojony
seler naciowy i startą na grubych oczkach
marchewkę, przesmażamy kilka chwil i dokładamy do garnka z
cebulą i
kurczakiem- garnek zalewamy gorącą
wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinySmacznego:)