Wykonanie
Wstaję rano, zaglądam do lodówki i nasuwa się myśl ... co tu dziś na obiad. Czasu mam dziś niewiele, więc ochoty na kombinowanie obiadu również niezbyt sporo. W tak właśnie szybki, nieprzemyślany sposób powstaje
kurczak zapiekany w warzywnej pierzynce przełamany odrobiną ostrej nuty.
Mięso drobiowe,
ziemniaki,
marchew,
pieczarki,
cebula, trochę przypraw ... to chyba możemy znaleźć w każdej kuchni. To danie to takie przysłowiowe coś z niczego. I w ten właśnie szybki sposób obiadek "
siedzi" w piekarniku a ja mam czas dla siebie :)

Składniki:- dwie ćwiartki z
kurczaka + 2 skrzydełka- 1
marchew- 1 niewielka
cebula- 2-3 szt.
pieczarek- łyżka
oliwy z oliwek lub
oleju- kilka ziaren
ziela angielskiego,
liść laurowy, trzy łyżeczki
słodkiej papryki, szczypta
ostrej papryki, łyżka
majeranku, szczypta cząbru, szczypta
tymianku,
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Ćwiartki
kurczaka przekroić na połówki. Skrzydełka złożyć. Do miski włożyć kawałki
kurczaka, polać
oliwą, przyprawić
mieszanką przypraw, dodać pokrojone w plasterki
pieczarki,
cebulę,
marchew pokrojoną na paski (ja używam do tego celu obieraczki do warzyw) oraz
ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Wszystko dokładnie wymieszać, w razie konieczności dodać przypraw. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką żaroodporną lub folią aluminiową i zapiekać około 40 minut w temperaturze 200 stopni.