ßßß Cookit - przepis na GOLONKA Z INDYKA DUSZONA W MARCHEWCE

GOLONKA Z INDYKA DUSZONA W MARCHEWCE

nazwa

Wykonanie

Golonki z indyka duszone w warzywach to wyśmienita propozycja na niecodzienny obiad. Danie nieskomplikowane a niezwykle smaczne i zdrowe. Mięso jest kruche, soczyste i aromatyczne a sos wzbogaciłam Esencją do potrawki z kurczaka, co podkreśliło jego smak. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI :
2-3 golonki z indyka
1 duża marchew
1 cebula
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie, kilka kulek pieprzu
sól, papryka, pieprz do smaku
1 łyżka masła
1 esencja do sosu do potrawki z kurczaka
2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE :
Golonki myjemy, nacieramy przyprawami i pozostawiamy na około 1 godzinę.W garnku rozgrzewamy masło, podpiekamy golonki z każdej strony, przekładamy na talerz. Następnie dodajemy pokrojone warzywa w kostkę i chwile smażymy na tym samym tłuszczu, aż zaczną brązowieć. Dodajemy do garnka liść, ziele, pieprz i mięso, wlewamy wodę, przykrywamy garnek i prużymy mięso aż będzie miękkie a sos się zredukuje.
Do zredukowanego sosu dodajemy esencję smaku, mieszamy aż się rozpuści. Całość doprawiamy do smaku. Możemy dodać łyżkę gęstej śmietany.
Na półmisek układamy porcję kaszy, mięso, polewamy sosem z warzywami. Podajemy z ulubioną surówką, smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/03/golonka-z-indyka-duszona-w-marchewce.html