Wykonanie
Golonki z
indyka duszone w warzywach to wyśmienita propozycja na niecodzienny obiad. Danie nieskomplikowane a niezwykle smaczne i zdrowe.
Mięso jest kruche, soczyste i aromatyczne a sos wzbogaciłam Esencją do potrawki z
kurczaka, co podkreśliło jego smak. Gorąco polecam.

SKŁADNIKI :2-3
golonki z
indyka1 duża
marchew1
cebulakawałek
seleraliść laurowyziele angielskie, kilka kulek
pieprzusól,
papryka,
pieprz do smaku1 łyżka
masła1 esencja do sosu do potrawki z
kurczaka2 szklanki
wodyPRZYGOTOWANIE :
Golonki myjemy, nacieramy
przyprawami i pozostawiamy na około 1 godzinę.W garnku rozgrzewamy
masło, podpiekamy
golonki z każdej strony, przekładamy na talerz. Następnie dodajemy pokrojone warzywa w kostkę i chwile smażymy na tym samym tłuszczu, aż zaczną brązowieć. Dodajemy do garnka liść, ziele,
pieprz i
mięso, wlewamy
wodę, przykrywamy garnek i prużymy
mięso aż będzie miękkie a sos się zredukuje.Do zredukowanego sosu dodajemy esencję smaku, mieszamy aż się rozpuści. Całość doprawiamy do smaku. Możemy dodać łyżkę gęstej
śmietany.Na półmisek układamy porcję
kaszy,
mięso, polewamy sosem z warzywami. Podajemy z ulubioną surówką, smacznego.