Wykonanie
Karkówka marynowana w ziołach i
białym pieprzu z odrobiną
soku z cytryny i
miodu. Krucha, delikatna idealna z patelni i z grilla. Świetna na niedzielny obiad, ale i na spotkanie z przyjaciółmi przy ognisku. Uwielbiam!500 g
karkówki1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu1/2 łyżeczki suszonej
bazylii1/2 łyżeczki
białego pieprzu1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
oliwy z oliwek1/4 łyżeczki
miodu1/2 łyżeczki
soku z cytryny-
karkówkę kroimy na cieniutkie plasterki, około pół centymetrowe- z
ziół,
białego pieprzu,
soli,
oliwy,
miodu i
cytryny przygotowujemy marynatę-
mięsa obtaczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na kilka godzin (polecam na całą noc)- na drugi dzień
mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni lub grillu po około 7 minut z każdej stronyJa podaję to z
sałatką ze świeżej
cukinii i
ryżu. Potrzebujemy paczkę
ryżu ugotowanego al dente, 1 mała,
surowa cukini ę, pół
marchewki,
sól i
pieprz, 1/2 łyżki
majonezu i 1/2 łyżki
jogurtu naturalnego.
Cukinię myjemy i kroimy na drobną kostkę,
marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, warzywa łączymy z
ryżem. Z
jogurtu,
majonezu i przypraw przygotowujemy sos. Polewamy nim
sałatkę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy posiekany pęczek
szczypiorku.Smacznego:)
