Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam na moje ukochane ciasto, czyli drożdżówkę. Upiekłam
drożdżowe bułeczki z
masłem orzechowym i
truskawkami. Nie
będę mówić, że są pyszne, bo uwielbiam
drożdżowe w każdej postaci, więc nie
będę wiarygodna ;-). Koniecznie zróbcie i się przekonajcie czy mam rację... :-).A przy okazji poczytajcie o
maśle orzechowym. Czy na prawdę jest tak kaloryczne jak się uważa ? I czy warto je podawać dzieciom ?

Masło orzechowe - na zdrowieAż 67% Polaków uznaje
masło orzechowe za tuczące, a ponad 20% badanych nie ma na ten temat
wiedzy . Czy to przekonanie jest uzasadnione? By rozwiać wszelkie wątpliwości, oto garść informacji na temat właściwości tego produktu – niezwykle cennego źródła zdrowych tłuszczy,
białka, witamin A, D, E i K oraz B3 (niacyny).
Masło orzechowe tuczy? To mit!29% Polaków uważa, że
masło orzechowe zdecydowanie jest tuczące, natomiast 38% badanych twierdzi, że raczej jest tuczące. Jedynie lekko ponad 2% respondentów sądzi, że
masło orzechowe zdecydowanie jest nietuczące.
Wiedzy na ten temat nie ma ponad 23% naszych rodaków.Co prawda,
fistaszki mają dużo tłuszczu, ale są to tłuszcze nienasycone, które są ważnym elementem budulcowym dla naszego organizmu. Pomagają przyswajać witaminy A, D, E i K, zmniejszają ryzyko chorób
serca, obniżają poziom złego cholesterolu, nie zamieniają się w tkankę tłuszczową. Na profil kwasów tłuszczowych składa się ponad 85 % nienasyconych kwasów tłuszczowych.Wśród najważniejszych nienasyconych kwasów tłuszczowych eksperci wymieniają: kwas oleinowy oraz linolowy. Pierwszy z nich przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i chorób
serca. Obniża poziom cholesterolu, zmniejsza skłonności do powstawania zakrzepów
krwi, wspomaga kontrolę poziomu
cukru we
krwi oraz ma działanie przeciwzapalne.Kwas linolowy to również niezwykle istotny składnik naszej diety, którego nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać. Badania wskazują, że kwas linolowy może
mieć działanie antynowotrowe i antymiażdżycowe. Jego ochronne działanie CLA (kwasu linolowego), istotne zarówno w procesach powstawania nowotworów, jak i w rozwoju miażdżycy wynika także z faktu, że sprzężony kwas linolowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. W zestawieniu np. z witaminą E kwas linolowy wykazuje o blisko 100
razy większą aktywność antyoksydacyjną.
Masło orzechowe Sante nie zawiera szkodliwych tłuszczów „trans”, ulepszaczy ani substancji konserwujących. Stanowi znakomitą alternatywę dla codziennej
dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie,
czekoladowo-podobne wyroby do smarowania
chleba, przez które psują się zęby i cierpimy na otyłość.Sante ma w swojej ofercie dwa rodzaje
maseł orzechowych: zawierające aż 90%
orzechów oraz z kawałkami przepysznych
orzechów.
Masło orzechowe z kawałkami
orzechów Sante jest pozbawione substancji konserwujących i ulepszaczy smaku, ponieważ zostało technologicznie zabezpieczone przed gromadzeniem się szkodliwych tłuszczów typu trans. Doskonale komponuje się ze słodkimi, słonymi oraz pikantnymi potrawami.Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 produktów,
między innymi, mnóstwo
suszonych owoców, produktów zbożowych,
kasz, nasion i
ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj .


Proporcje na formę o średnicy 22 cmSkładniki:Ciasto50 ml
mleka20 g świeżych
drożdży50 g rozpuszczonego
masła40 g
cukru250 g
mąki pszennejszczypta
soli1
jajko1 łyżeczka domowej esencji waniliowejrozpuszczone
masło do posmarowania ciastaNadzienie:2 łyżki rozpuszczonego
masła2 łyżki
brązowego cukru1/2 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
masła orzechowego Sante12
truskawek





Wykonanie:W ciepłym
mleku rozpuszczamy pokruszone
drożdże i łyżeczkę
cukru, dodajemy łyżkę
mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.Po tym czasie do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Ciasto przekładamy na oprószony
mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go roztopionym
masłem,
potem masłem orzechowym, posypujemy
cukrem wymieszanym z
cynamonem., po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Rulon kroimy na 12 równych części.Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. W każdą bułeczkę wciskamy po
truskawce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym
masłem i pieczemy około 30-40 minut.Podajemy posypane
cukrem pudrem.
