Wykonanie
Masło orzechowe albo się kocha, albo nienawidzi. Nie znam osoby, która spróbowała i było jej wszystko jedno. Przyznam, że mój pierwszy słoik stał otwarty bardzo bardzo długo i w końcu wylądował w koszu. Teraz za łyżkę dobrego
masła orzechowego, zwłaszcza z kawałkami orzeszków, dałabym się pokroić. Nic
dziwnego, że wykorzystuję go także w różnych wypiekach.Dziś proponuję drożdżówki w kształcie
ślimaków, które znakomicie nadają się na śniadanie, przekąskę albo podwieczorek. Są dość duże i syte, więc zaspokoją niejednego głoda. Najlepiej smakują z
kubkiem kawy,
herbaty, albo szklanką
mleka.
Cynamon doskonale współgra z
masłem orzechowym, a orzeszki (u mnie zawsze solone) przyjemnie chrupią.

Składniki (na ok. 10 dużych drożdżówek):-500g
mąki pszennej-60g
brązowego cukru-1 łyżeczka
cynamonu-1/2 łyżeczki
soli-8g suchych
drożdży-75g
masła-150ml
mleka-1
jajkoPonadto:-1/2 szklanki
orzeszków ziemnych (u mnie solone) z grubsza posiekanych-3 czubate łyżki
masła orzechowego-2 łyżki
brązowego cukru-1 łyżeczka
cynamonuMasło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy
mleko i roztrzepane
jajko. W misie mieszamy razem
mąkę,
drożdże,
sól,
cukier i
cynamon. Dodajemy roztopione
masło i zagniatamy jednolite ciasto (można użyć miksera). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut. Po tym czasie, ciasto krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokątny placek (ok. 30x50cm). Placek smarujemy
masłem orzechowym zostawiając z jednego dłuższego
boku mały margines (ok. 3-4cm) oraz równomiernie posypujemy
fistaszkami. Zaczynając od dłuższego
boku, zwijamy w dość luźny rulon. Obtaczamy go w cukrze wymieszanym z
cynamonem. Ciasto kroimy
ostrym nożem na kawałki grubości około 3-4cm. Układamy na wyłożonej papierem blaszce, pamiętając o odstępach. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posypujemy pozostałym
cukrem wymieszanym z
cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Smacznego!