ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe muffiny light z owocami

Orkiszowe muffiny light z owocami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Po świętach, siłą rozpędu, ciągle mamy ochotę na coś słodkiego. Gorzej z naszym sumieniem, które nam mówi: basta, po świątecznym obżarstwie masz parę centymetrów w pasie więcej ! I na taką sytuację idealnym rozwiązaniem będą orkiszowe muffiny light z owocami. Są przygotowane na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych, a do tego oczywiście naturalny jogurt. Jeść, nie umierać ;-).
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
300 g mąki orkiszowej typ 720
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g płatków owsianych
3 jajka
150 ml oleju
150 g cukru trzcinowego
400 g jogurtu naturalnego
ok. 300 g brzoskwiń
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Brzoskwinię odcedzamy z syropu, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w plasterki.
Do miski wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, rozkłócone jajka, olej i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do silikonowej foremki na muffiny lub do papierowych papilotków wlewamy ciasto, mniej więcej do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka przez około 30 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a owoce odrobinę skarmelizować.
Po wystudzeniu muffiny posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/04/orkiszowe-muffiny-light-z-owocami.html