Wykonanie
Pin It

Po świętach, siłą rozpędu, ciągle mamy ochotę na coś słodkiego. Gorzej z naszym sumieniem, które nam
mówi: basta, po świątecznym obżarstwie masz parę centymetrów w
pasie więcej ! I na taką sytuację idealnym rozwiązaniem będą orkiszowe muffiny light z
owocami. Są przygotowane na bazie
mąki orkiszowej z dodatkiem
płatków owsianych, a do tego oczywiście
naturalny jogurt. Jeść, nie umierać ;-).


Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:300 g
mąki orkiszowej typ 7202,5 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
płatków owsianych3
jajka150 ml
oleju150 g
cukru trzcinowego400 g
jogurtu naturalnegook. 300 g
brzoskwiń1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

Wykonanie:
Brzoskwinię odcedzamy z
syropu, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w plasterki.Do miski wsypujemy
cukier, dodajemy
płatki owsiane, rozkłócone
jajka,
olej i
jogurt. Mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie mieszamy.Do silikonowej foremki na muffiny lub do papierowych papilotków wlewamy ciasto, mniej więcej do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy plasterki
brzoskwiń.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy
ciastka przez około 30 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a
owoce odrobinę skarmelizować.Po wystudzeniu muffiny posypujemy
cukrem pudrem.