ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dzisiaj na blogu troszkę dietetycznie, czyli to będzie idealny pomysł na deser dla tych wszystkich, którzy unikają słodkich ciast, ale raz na jakiś czas mają ochotę na mało słodkie co nieco. Na pomysł upieczenia tego ciasta wpadła moja córka i muszę przyznać, że wyszło jej ono bardzo fajnie. Jest upieczone na bazie mąki orkiszowej i naturalnego jogurtu. A co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia.
Czas przygotowania: 70 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm
Składniki:
300 g mąki orkiszowej typ 720
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g płatków owsianych
3 jajka
150 ml oleju
150 g cukru trzcinowego
400 g jogurtu naturalnego
ok. 300 g brzoskwiń
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Brzoskwinię odcedzamy z syropu, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w plasterki.
Do miski wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, rozkłócone jajka, olej i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 60 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a owoce odrobinę skarmelizować.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/02/orkiszowe-ciasto-jogurtowe-z.html