Wykonanie
Pin It

Dzisiaj na blogu troszkę dietetycznie, czyli to będzie idealny pomysł na deser dla tych wszystkich, którzy unikają słodkich ciast, ale raz na jakiś czas mają ochotę na mało słodkie co nieco. Na pomysł upieczenia tego ciasta wpadła moja córka i muszę przyznać, że wyszło jej ono bardzo fajnie. Jest upieczone na bazie
mąki orkiszowej i
naturalnego jogurtu. A co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia.


Czas przygotowania: 70 minutProporcje na tortownicę o średnicy 22 cmSkładniki:300 g
mąki orkiszowej typ 7202,5 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
płatków owsianych3
jajka150 ml
oleju150 g
cukru trzcinowego400 g
jogurtu naturalnegook. 300 g
brzoskwiń1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

Wykonanie:
Brzoskwinię odcedzamy z
syropu, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w plasterki.Do miski wsypujemy
cukier, dodajemy
płatki owsiane, rozkłócone
jajka,
olej i
jogurt. Mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie mieszamy.Tortownicę smarujemy
masłem, posypujemy
tartą bułką, wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy plasterki
brzoskwiń.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 60 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a
owoce odrobinę skarmelizować.Po wystudzeniu ciasto posypujemy
cukrem pudrem.
