Wykonanie
Pin It

Potrawka z
kurczaka to danie znane z pewnością w każdym polskim domu. Dzisiaj chciałam się z
Wami podzielić moją, bardzo prostą i podstawową wersją. U nas w domu potrawkę podaję z
kaszą gryczaną albo z
ryżem. To idealne danie obiadowe, szczególnie dla dzieci.


Czas przygotowania: 40 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:1000 g
piersi z kurczaka1 duża
cebula1
marchewka150 g
pieczarek3 szklanki
bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
śmietany 18 %1-2 łyżki zimnej
wodysól morskapieprzolej do smażeniaposiekana
natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso kroimy w paski, oprószamy
solą i
pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Usmażone
mięso przekładamy do garnka.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również smażymy na patelni. Gdy się zeszkli przekładamy ją do garnka z
mięsem.
Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki,
pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do
mięsa, zalewamy
bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.W kubeczku rozrabiamy
mąkę z zimną
wodą i
śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego
kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się nam kluchy .
Mięso przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy posypane
natką.