Wykonanie

Ostatnio zainwestowałam w
szynkowar i jestem zachwycona tym urządzeniem. A smak i zapach
szynek jest wprost nieziemski. Ta jest jedną z naszych ulubionych.


Składniki70 dag
filetu z kurczaka1
marchewka 110 g1/2
papryki ok. 100 g1
cebula ok. 120 g100 g
pieczarek2 płaskie łyżeczki
soli morskiej1 płaska łyżeczka
cukru1płaska łyżeczka
pieprzu1 płaska łyżeczka
bazylii80 ml przegotowanej
wody1 łyżka
olejuWarzywa kroimy w drobną kostkę, a
mięso mielimy lub wkładamy do malaksera. Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy
marchewkę, chwilę smażymy następnie dodajemy
cebulę i smażymy, aż
cebulą się zeszkli, na koniec dodajemy
pieczarki i
paprykę całość delikatnie posolić. Wszytko dusimy przez 7 minut (warzywa nie mogą się rozgotować) Następnie studzimy. W wodzie rozpuszczamy
sól i
cukier następnie dodajemy do
mięsa wraz z przestudzonymi warzywami i
przyprawami. Wszytko mieszamy ok 5 minut. Masę przekładamy do
szynkowaru i wkładamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie zanurzamy
szynkowar w zimniej wodzie i parzymy
szynkę 2 godziny w tem. 80 C. Następnie wyjmujemy
szynkowar i chłodzimy w zimnej wodzie odlewamy
wodę przez otwór, (mój
szynkowar taki posiada). Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy
szynkę z
szynkowaru.* Czas liczmy od momentu gdy
woda osiągnie tem. 80 C.
