Wykonanie
Pin It
Tym razem chciałam Was zachęcić do upieczenia mini babeczek. Możecie nimi udekorować świąteczny koszyczek ze święconką, pięknie też będą wyglądały jako dekoracja Waszego stołu. Do ich upieczenia wykorzystałam przepis babkę
cytrynową, ale można też je upiec z przepisu babkę
majonezową lub
pomarańczową babkę . N ajważniejsze, żeby
mieć odpowiednią formę, ja piekłam w silikonowej.
Czas przygotowania: 50 minutProporcje na 12 babeczekSkładniki:4
jajka1 szklanka
cukru1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennej 55020 dag rozpuszczonego
masłastarta skórka z 1
cytrynysok z 1
cytryny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka domowego
cukru waniliowegoLukier:1/2 szklanki
cukru pudruok. 2 łyżek
soku z cytrynyzielony
barwnik spożywczyWykonanie:
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Jajka ubijamy z
cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy
mąki i
proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i
skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do silikonowej foremki na mini babeczki i pieczemy około 30 minut. Po 15 minutach babeczki wyjmujemy z foremek.Gdy babeczki całkowicie wystygnie szykujemy
lukier.W miseczce ucieramy
cukier z
sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babeczki.Z mojej foremki wychodzą babeczki o wysokości 4 cm i średnicy 6 cm.