Wielkanocnych wypieków ciąg dalszy... Piekłam już babkę majonezową, więc dzisiaj kolej na bardzo prostą babkę, tym razem cytrynową. Moją udekorowałam polewą czekoladową, ale to już od Was zależy czym będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem.Czas przygotowania: 70 minutProporcje na formę o średnicy 22 cmSkładniki:4 jajka1 szklanka cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka mąki pszennej 55020 dag rozpuszczonego masłastarta skórka z 1 cytrynysok z 1 cytryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka domowego cukru waniliowegoPolewa czekoladowa:100 g czekolady2-3 łyżki masłaWykonanie:Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia i dodajemy rozpuszczone masło cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło brązowieć, można je przykryć folia aluminiową.Na parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewa czekoladową.