Wykonanie
Puszysta babka to jest mój ideał na Święta Wielkanocne :) Najgorzej jednak gdy
zrobi się zakalec :( ale w przypadku tej babki Wam to nie grozi... pod warunkiem, że będziecie trzymać się dwóch zasad: po pierwsze składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a po drugie
jajka muszą być dobrze ubite . Przepis zmodyfikowałam od Doroty.
Składniki:1,5 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 duży
kisiel cytrynowy bez
cukru (58 g)5
jajek200 g
masła1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej
cytrynyLukier:5 czubatych łyżeczek
cukru pudrusok z cytrynyCukier mieszamy z odrobiną
soku z cytryny. Jeśli
lukier jest za rzadki dodać odrobinę
cukru pudru, jeśli za gęsty - nieco
soku z cytryny. Dodatkowo dodałam jeszcze kilka kropel
barwnika spożywczego.RadaJeśli nie posiadacie
cukru drobnego, wystarczy zwykły
cukier i parę sekund w malakserze. Ja nigdy go nie kupuje - sama robię, jak jest mi potrzebny.
Jajka w całości ubijamy na bardzo puszystą masę stopniowo dodając
cukier. Masa
zrobi się niemalże biała. Dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kisiel. Wszystko delikatnie mieszamy. Dodajemy otartą
skórkę z cytryny i ponownie mieszamy. Następnie wlewamy gorące rozpuszczone
masło i mikserem na wolnych obrotach miksujemy do połączenia składników. Foremkę należy wysmarować
masłem i obsypać
mąką. Masę przekładamy do foremki z kominem o pojemności 2,5 litra do 2/3 jej wysokości (niestety moja była mniejsza i piekłam w dwóch mniejszych). Babkę pieczemy w w temp 160 ° C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Babkę wyjmujemy z piekarnika i po chwili wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. Jeszce ciepłą polewamy lukrem.