ßßß
Burak to bardzo zdrowe warzywo, tanie i dostępne wszędzie. Zawiera duże ilości witaminy C i B1, wapń, magnez, potas i antyoksydanty. Nieoceniony przy anemii, obniża również ciśnienie. Natomiast osoby odchudzające się powinny pamiętać, że gotowany burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo.Buraczany sok ma właściwości uodporniające i przeciwwirusowe. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, powstałe w trakcie fermentacji. Bakterie te regulują pracę jelit i pobudzają trawienie. Nie wspominając o tym, że jest również doskonałym remedium na przysłowiowego kaca.Możemy go pić bez dodatków albo wymieszany z sokiem marchewki czy też jabłka.Sok czy jak kto woli, zakwas buraczany przechowujemy w lodówce. Możemy go wykorzystać do codziennego picia lub do przygotowania pysznego barszczu.Do tej pory zakwas robiłam bez włoszczyzny, tylko z samymi burakami (przepis tutaj), ale u Izy-Pyzy wypatrzyłam, że można też dodać marchew, pietruszkę i selera. Muszę przyznać, że to zacny pomysł.
Proporcje na 3 litry sokuCzas przygotowania: do siedmiu dniSkładniki:2 kilogramy czerwonych buraków2 marchewki1 pietruszkaplaster bulwy selera4 listki laurowe7 ziarenek ziela angielskiego1 łyżeczka kminku1 łyżka cukru1 łyżka soli morskiej4 ząbki czosnku2,5 litra przegotowanej zimnej wody
Wykonanie:W wodzie rozpuszczamy sól i cukier.Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Układamy warstwami w wyparzonym czystym słoju lub glinianym naczyniu, przekładając przyprawami. Wszytko zalewamy wodą, przykrywamy gaza lub lnianą ściereczką i ustawiamy na przykład na blacie kuchennym. Po 2-3 dniach na wierzchu pojawi się biała piana, należy ja sukcesywnie zdejmować. Po 4-5 dniach próbujemy czy sok jest wystarczająco ukiszony.Jeśli już jest, przecedzamy go i zlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w lodówce.Jeśli uważamy, że sok nie jest jeszcze gotowy odstawiamy je jeszcze na 2-3 dni do kiszenia. Czas kiszenia jest uzależniony od temperatury w jakiej się kiszą buraki. Im cieplej, tym buraki szybciej się ukiszą.