ßßß
Rybę po grecku zazwyczaj serwujemy na święta, ale tym razem postanowiłam podać ją na obiad w towarzystwie ryżu.
SKŁADNIKI:6 filetów z ryby5 marchewek2 pietruszkiselerkoncentrat pomidorowyziele angielskiecukier1/2 szklanki wodyliść laurowysól
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć przez chwilę warzywa, lekko posolić a następnie dusić pod przykryciem. Po kilku minutach dodać 1/2 szklanki wody, liść laurowy i ziele angielskie i dalej dusić do miękkości warzyw. Następnie dodać koncentrat pomidorowy według uznania oraz szczyptę cukru. Na drugiej patelni podsmażyć rybę delikatnie ją soląc. Rybę osuszyć z nadmiaru oleju i pokroić na mniejsze kawałki i dodać do warzyw. Podawać z ryżem. Można oczywiście tradycyjnie podać na zimno.