Wykonanie
Pin It

Wprawdzie sylwestrowe szaleństwa już za nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z reguły rosół gotuję z dwóch rodzajów
mięs,
wołowiny i drobiu, ale tym razem postanowiłam to nieco zmienić i ugotowałam rosół z
kaczki.
Kaczka jest tak aromatyczna, że nie dodawałam już innego rodzaju
mięsa. Poza tym jest jeszcze inna zmiana, mianowicie oglądając ostatnio w telewizji jakiś odcinek programu pod tytułem "Okrasa łamie przepisy" zobaczyłam jak Karol Okrasa według staropolskiego przepisu dodaje do rosołu z
kurczaka kardamon i liście
limonki kaffir. Postanowiłam zrobić to samo. Wyszło pysznie.

Proporcje dla 8 osóbCzas przygotowania: 5-6 godzinSkładniki:1000 g części rosołowych
kaczki (skrzydełka, nóżki, korpus)3 duże
marchewki2
pietruszki1/2 bulwy
seleramały kawałek
białej kapusty2
cebule4
liście laurowe5
goździków8 ziarenek
ziela angielskiego1/2 łyżeczki ziaren
kardamonu2 listki
limonki kaffir
sólpieprz
Wykonanie:
Mięso płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną
wodą, ok. 2,5 litra. Warzywa obieramy i wkładamy do garnka, dodajemy
przyprawy. Zupę doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, tak żeby rosół tylko lekko pyrkotał . Szumowin nie zbieram, bo to wartościowe
białko.Rosół powinien się gotować 5-6 godzin. Podajemy go z cienkim
makaronem, posypujemy
natką.