ßßß
Nie będę się już powtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota !
Czas przygotowania: 180 minutSkładniki na 12 porcjiSkładnikiCiasto :500 g mąki pszennej 550szczypta soli42 g drożdży110 g cukru100 g roztopionej margaryny lub masła2 jajka100 ml letniego mleka1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej2 łyżeczki domowej esencji waniliowej1/2 łyżeczki kardamonu1 białkoNadzienie:100 g czekolady50 g suszonej żurawiny50 g moreli50 g roztopionego masła3 łyżki brązowego cukru2 łyżeczki cynamonu







Wykonanie:Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy 4 łyżki mąki, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przy pomocy robota, aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Morele i czekoladę drobno kroimy, cukier mieszamy z cynamonem.Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 50 cm. Całość smarujemy masłem, posypujemy cukrem, morelami, czekolada i żurawiną. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto formując wieniec. Następnie ciasto nacinamy ostrym nożem co 3 cm, nie rozcinając go do końca. Każdy nacięty kawałek delikatnie obracamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.Ciasto smarujemy białkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut.
