ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą

Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Pin It
Nie będę się już powtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota !
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki na 12 porcji
Składniki
Ciasto :
500 g mąki pszennej 550
szczypta soli
42 g drożdży
110 g cukru
100 g roztopionej margaryny lub masła
2 jajka
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
1/2 łyżeczki kardamonu
1 białko
Nadzienie:
100 g czekolady
50 g suszonej żurawiny
50 g moreli
50 g roztopionego masła
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy 4 łyżki mąki, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przy pomocy robota, aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Morele i czekoladę drobno kroimy, cukier mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 50 cm. Całość smarujemy masłem, posypujemy cukrem, morelami, czekolada i żurawiną. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto formując wieniec. Następnie ciasto nacinamy ostrym nożem co 3 cm, nie rozcinając go do końca. Każdy nacięty kawałek delikatnie obracamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
Ciasto smarujemy białkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/drozdzowy-wieniec-z-bakaliami.html