Wykonanie
Pin It

Nie
będę się już powtarzać, że
drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego
cynamonem,
pomarańczą i
bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec
drożdżowy, do którego włożyłam również
suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota !


Czas przygotowania: 180 minutSkładniki na 12 porcjiSkładnikiCiasto :500 g
mąki pszennej 550szczypta
soli42 g
drożdży110 g
cukru100 g roztopionej
margaryny lub
masła2
jajka100 ml letniego
mleka1 łyżeczka mielonej
skórki pomarańczowej2 łyżeczki domowej esencji waniliowej1/2 łyżeczki
kardamonu1
białkoNadzienie:100 g
czekolady50 g
suszonej żurawiny50 g
moreli50 g roztopionego
masła3 łyżki
brązowego cukru2 łyżeczki
cynamonu








Wykonanie:Do miski wlewamy
mleko, wsypujemy
cukier, wkruszamy
drożdże, dokładnie mieszamy, aż
drożdże się rozpuszczą. Dodajemy 4 łyżki
mąki, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż
drożdże zaczną pracować.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przy pomocy robota, aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasto. Miskę z
ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Morele i
czekoladę drobno kroimy,
cukier mieszamy z
cynamonem.Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 50 cm. Całość smarujemy
masłem, posypujemy
cukrem,
morelami,
czekolada i
żurawiną. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku.Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto formując wieniec. Następnie ciasto nacinamy
ostrym nożem co 3 cm, nie rozcinając go do końca. Każdy nacięty kawałek delikatnie obracamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.Ciasto smarujemy
białkiem, posypujemy
brązowym cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut.

