Wykonanie
Uwielbiam te
bułki i dość często je piekę. Zawsze mam zamrożone na "czarną godzinę". Jak zapasy się wyczerpują to albo piekę świeże albo kupuję gotowe :) Idealna przekąska do
kawy.Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten ". W Szwecji "Dzień Kanelbullar" przypada na 4 października, obchodzony jest od 1999 roku.

Składniki: ( ok 48
bułek) 1 dl = 100ml5 dl
mleka100g
margaryny albo
masła50 g
drożdży½ łyżeczki
soli1-1½ dl
cukru2 łyżeczki
kardamonu13-14 dl
mąkiSkładniki na nadzienie:
masłocynamoncukierDo posmarowania:1
jajo i
cukier perłowy do posypaniaSposób przygotowania:Podgrzej
mleko w garnku do 37° C i dołóż
masło o temperaturze pokojowej. Rozkrusz
drożdże w misce, zalej podgrzanym
mlekiem. Dodaj
sól,
cukier,
kardamon i większość
mąki. Wyrabiaj ciasto i dodawaj resztę
mąki powoli. Zostaw trochę
mąki na później. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Posyp
mąką ciasto i przykryj bawełnianą ściereczką. Zostaw na 30 minut. Po wyrośnięciu wyrabiaj chwilę ciasto w misce i połóż na blacie posypanym
mąką. Ugniataj tak długo, aż będzie się odklejać od blatu. Podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąty i rozsmaruj na nich
masło, posyp
cukrem i
cynamonem.
Zwiń każdy kawałek ciasta w rulon i pokrój na 2-3cm kawałki. Powinno wyjść około 12 sztuk z 1 części ciasta. Włóż do papierowych foremek.Przykryj bawełnianą ściereczką i pozwól im wyrosnąć ok 30 min. Pó źniej p osmaruj
jajkiem i posyp
cukrem perłowym. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp 225 - 250°C ok 5-10 min. Zależy od mocy piekarnika. Zerkaj od czasu do czasu :)Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Powodzenia!