ßßß Cookit - przepis na Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar

Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam te bułki i dość często je piekę. Zawsze mam zamrożone na "czarną godzinę". Jak zapasy się wyczerpują to albo piekę świeże albo kupuję gotowe :) Idealna przekąska do kawy.
Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten ". W Szwecji "Dzień Kanelbullar" przypada na 4 października, obchodzony jest od 1999 roku.
Składniki: ( ok 48 bułek) 1 dl = 100ml
5 dl mleka
100g margaryny albo masła
50 g drożdży
½ łyżeczki soli
1-1½ dl cukru
2 łyżeczki kardamonu
13-14 dl mąki
Składniki na nadzienie:
masło
cynamon
cukier
Do posmarowania:
1 jajo i cukier perłowy do posypania
Sposób przygotowania:
Podgrzej mleko w garnku do 37° C i dołóż masło o temperaturze pokojowej. Rozkrusz drożdże w misce, zalej podgrzanym mlekiem. Dodaj sól, cukier, kardamon i większość mąki. Wyrabiaj ciasto i dodawaj resztę mąki powoli. Zostaw trochę mąki na później. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Posyp mąką ciasto i przykryj bawełnianą ściereczką. Zostaw na 30 minut. Po wyrośnięciu wyrabiaj chwilę ciasto w misce i połóż na blacie posypanym mąką. Ugniataj tak długo, aż będzie się odklejać od blatu. Podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąty i rozsmaruj na nich masło, posyp cukrem i cynamonem.
Zwiń każdy kawałek ciasta w rulon i pokrój na 2-3cm kawałki. Powinno wyjść około 12 sztuk z 1 części ciasta. Włóż do papierowych foremek.
Przykryj bawełnianą ściereczką i pozwól im wyrosnąć ok 30 min. Pó źniej p osmaruj jajkiem i posyp cukrem perłowym. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp 225 - 250°C ok 5-10 min. Zależy od mocy piekarnika. Zerkaj od czasu do czasu :)Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Powodzenia!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/01/kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe.html