Wykonanie
Pin It
Na zakończenie sezonu
dyniowego pyszne
drożdżowe ślimaczki z nutką
pomarańczy. Robiłam już poprzednio
dyniowe ślimaczki
drożdżowe, więc tym razem postanowiłam je troszkę urozmaicić. Użyłam
suszonych brzoskwiń, ale jeśli ich nie macie możecie dodać inne
owoce suszone, wszystkie będą tu doskonale pasować.Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach .Składniki:Ciasto3 szklanki
mąki15 g
drożdży3/4 szklanki pieczonej dyni2 łyżki
brązowego cukru1/2 szklanki letniego
mleka1 łyżeczka esencji pomarańczowej1
jajko50 g roztopionego
masła1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soliFarsz1 łyżka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu3 łyżki
brązowego cukru50 g roztopionego
masła2
suszone brzoskwinie pokrojone w kostkę2 łyżki posiekanej
skórki pomarańczowejbrązowy cukier do posypania
Wykonanie:Do dużej miski wlewamy letnie
mleko, dodajemy
cukier i rozkruszone
drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,
Drożdże powinny podwoić swoją objętość.
Dynię rozgniatamy widelcem. Do miski z aktywnymi
drożdżami dodajemy po kolei wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.W kubku mieszamy składniki na farsz:
masło,
cynamon,
cukier i
kardamon.Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony
mąką blat i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Następnie smarujemy farszem i posypujemy
brzoskwinią i
skórką pomarańczową. Zwijamy w ciasny rulon wzdłuż dłuższego
boku prostokąta i kroimy w 3 cm plastry. Ślimaczki układamy niezbyt ściśle w szklanej natłuszczonej formie i odstawiamy ma godzinę do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki posypujemy
brązowym cukrem i pieczemy bułeczki około 20 minut.