Wykonanie
Pin It

Lubię
curry, zarówno w wersji
mięsnej jak i w bezmięsnej. Czasami robię łagodne, czasami ostrzejsze, wszystko zależy od nastroju. Dziś naszła mnie ochota na zielone
curry przygotowane tylko i wyłącznie z samych warzyw. Do tego odrobina
kaszki kuskus i pyszny, lekki obiad lub lunch gotowy.

Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:120 g
zielonej fasolki szparagowej350 g
cukinii1 fenkuł3 małe
kapusty pak choi200 g
bobu1
zielona papryka250 ml
bulionu3 łyżeczki zielonej pasty
curry1 puszka
mleka kokosowego2 łyżki
sosu rybnego2 cm kawałek świeżego
imbiru2 listki
limonki kaffir
sól morska do smaku1 łyżka posiekanej
kolendry

Wykonanie:
Bób i
fasolkę gotujemy na parze przez 15 minut.
Cukinię i fenkuł kroimy na pół plasterki,
zieloną paprykę kroimy w 2 centymetrowe kwadraty, a
pak choi w 2 centymetrowe kawałki.
Imbir ścieramy na tarce.Do dużego garnka wkładamy pastę
curry i wlewamy trochę
mleka kokosowego. Mieszamy rózgą, po czym dolewamy resztę
mleka, dodajemy
imbir, listki
limonki,
sos rybny i
bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące.
Curry doprawiamy
solą i od razu podajemy.
