Wykonanie
Składniki2 porcje6 cm kawałek
świeżego tuńczyka4 łyżki
sezamu2 łyżki zielonej pasty
curry400 ml
wywaru warzywnego lub
bulionu200 ml
mleka kokosowego1
kapusta pak choikilka
pieczareksos sojowy,
sos rybny,
limonka,
olej roślinnyświeża
kolendraPrzygotowanie
Tuńczyka doprawić
sosem sojowym, wysmarować łyżkę
oleju i obtoczyć w ziarnach
sezamu. Obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Zawinąć ciasno w folię przeźroczystą i włożyć na 10 minut do lodowatej
wody (np. z
lodem). Dzięki zahartowaniu,
tuńczyk zachowa w środku ładny czerwony kolor.Przed samym podaniem pokroić
tuńczyka na cienkie plasterki i ułożyć w miseczce, obłożyć cząstkami
limonki. Podawać z
sosem sojowym i miseczką zupy kokosowej.Zupa: w garnku na łyżce
oleju podsmażyć pastę
curry. Dodać
wywar warzywny lub
bulion oraz
mleko kokosowe, zagotować. Gotować przez 3 minuty, następnie dodać 2 łyżki
sosu rybnego, łyżeczkę
cukru trzcinowego, pokrojoną
kapustę pak choi i pokrojone
pieczarki. Gotować przez 3 minuty, odstawić z ognia, doprawić
sokiem z limonki i posypać świeżą
kolendrą.
