ßßß Cookit - przepis na Tuńczyk w sezamie z zupą kokosową

Tuńczyk w sezamie z zupą kokosową

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
6 cm kawałek świeżego tuńczyka
4 łyżki sezamu
2 łyżki zielonej pasty curry
400 ml wywaru warzywnego lub bulionu
200 ml mleka kokosowego
1 kapusta pak choi
kilka pieczarek
sos sojowy, sos rybny, limonka, olej roślinny
świeża kolendra
Przygotowanie
Tuńczyka doprawić sosem sojowym, wysmarować łyżkę oleju i obtoczyć w ziarnach sezamu. Obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Zawinąć ciasno w folię przeźroczystą i włożyć na 10 minut do lodowatej wody (np. z lodem). Dzięki zahartowaniu, tuńczyk zachowa w środku ładny czerwony kolor.
Przed samym podaniem pokroić tuńczyka na cienkie plasterki i ułożyć w miseczce, obłożyć cząstkami limonki. Podawać z sosem sojowym i miseczką zupy kokosowej.
Zupa: w garnku na łyżce oleju podsmażyć pastę curry. Dodać wywar warzywny lub bulion oraz mleko kokosowe, zagotować. Gotować przez 3 minuty, następnie dodać 2 łyżki sosu rybnego, łyżeczkę cukru trzcinowego, pokrojoną kapustę pak choi i pokrojone pieczarki. Gotować przez 3 minuty, odstawić z ognia, doprawić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/tunczyk/tunczyk_zupa_kokosowa/przepis.html