Wykonanie
Składniki1 porcja:1 łyżka
oleju kokosowego2 łyżeczki czerwonej pasty
curry1 czerwony
burak (surowy lub pieczony)50 ml
bulionu100 ml
mleka kokosowegolimonkaPrzygotowanie
Buraczka obrać. Świeżego pokroić na niezbyt długie, cienkie słupki, "zapałki".
Buraczka pieczonego też pokroić na słupki, ale nie muszą być aż tak cienkie.W woku lub na patelni podgrzać
olej z pastą
curry, chwilę podsmażyć. Włożyć
buraczki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Wlać
bulion i zagotować. Gotować przez około 12 minut (
buraczki świeże), do miękkości lub 5 minut (
buraczki pieczone).Wlać
mleko kokosowe i gotować przez około 5 - 7 minut na większym ogniu. Doprawić
sokiem z limonki i ewentualnie
cukrem. Podawać z
ryżem, skropić
mlekiem kokosowym, posypać
miętą lub
kolendrą.Propozycja podania
długoziarnisty ryż np. jaśminowy / kilka łyżek
mleka kokosowego /
mięta / świeża
kolendraWskazówkiDo potrawy można użyć zarówno świeżych (surowych) jak i pieczonych wcześniej
buraczków. Ze świeżymi
curry trochę dłużej się gotuje.Jeśli pieczemy
buraczki to najlepiej od razu upiec większą ilość i wykorzystywać je do różnych dań z pieczonymi
buraczkami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Buraczki (najlepiej niezbyt duże) umyć, każdy oddzielnie zawinąć w kawałek folii aluminiowej (większe
buraczki można przekroić). Położyć na blaszce z wyposażenia piekarnika i piec do miękkości przez około 1 godzinę.