ßßß Cookit - przepis na Curry z buraczkami

Curry z buraczkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 porcja:
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 czerwony burak (surowy lub pieczony)
50 ml bulionu
100 ml mleka kokosowego
limonka
Przygotowanie
Buraczka obrać. Świeżego pokroić na niezbyt długie, cienkie słupki, "zapałki". Buraczka pieczonego też pokroić na słupki, ale nie muszą być aż tak cienkie.
W woku lub na patelni podgrzać olej z pastą curry, chwilę podsmażyć. Włożyć buraczki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Wlać bulion i zagotować. Gotować przez około 12 minut (buraczki świeże), do miękkości lub 5 minut (buraczki pieczone).
Wlać mleko kokosowe i gotować przez około 5 - 7 minut na większym ogniu. Doprawić sokiem z limonki i ewentualnie cukrem. Podawać z ryżem, skropić mlekiem kokosowym, posypać miętą lub kolendrą.
Propozycja podania
długoziarnisty ryż np. jaśminowy / kilka łyżek mleka kokosowego / mięta / świeża kolendra
Wskazówki
Do potrawy można użyć zarówno świeżych (surowych) jak i pieczonych wcześniej buraczków. Ze świeżymi curry trochę dłużej się gotuje.
Jeśli pieczemy buraczki to najlepiej od razu upiec większą ilość i wykorzystywać je do różnych dań z pieczonymi buraczkami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraczki (najlepiej niezbyt duże) umyć, każdy oddzielnie zawinąć w kawałek folii aluminiowej (większe buraczki można przekroić). Położyć na blaszce z wyposażenia piekarnika i piec do miękkości przez około 1 godzinę.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/buraczki/curry_buraczkowe/przepis.html